Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Maaemo

Rømmegrøt med speket reinsdyrhjerte og plommeeddik

Oppskrift på rømmegrøt

Oppskrift på rømmegrøt

-
+

Rømmegrøt

  • 5.00 dl seterrømme
  • 5.00 dl helmelk
  • 45.00 g hvetemel
  • 70.00 g sammalt hvetemel, nymalt
  • salt
  • plommeeddik
  • speket reinsdyrhjerte
  • smør, 15 g per porsjon

Gir om lag 1,2 liter

Slik gjør du:

  • Ha rømme i en gryte og varm opp langsomt. Sikt i mel litt etter litt, under stadig omrøring. Etter hvert vil noe av fettet begynne å slippe. Øs dette ut underveis. Fortsett slik i åtte til ti minutter. Når konsistensen er jevn og fin og mye av fettet har sluppet, begynn å spe med litt og litt melk, som når man lager en hvit saus. Når all melken er blandet inn i rømmegrøten, smak til med salt og plommeeddik.
  • Brun smør. Dette gjøres best ved å varme smøret på middels varme. Når det begynner å syde og fråde, er det viktig å følge med. Det er meningen at smøret skal gjennomgå en bruningsprosess, så melkesukker og -proteiner får en rik karamellisert smak, men det er viktig at smøret ikke blir brent. Lukt deg frem til riktig resultat. Når du er fornøyd, ta av platen. Hell i et par dråper plommeeddik, for å gi en litt syrlig smak, og for å stoppe bruningen.

PLOMMEEDDIK
Lages ganske enkelt ut på å dele plommer i to, tørke dem i ovnen over natten ved 60 grader. Ha plommene på glass og hell over husholdningseddik. Eddiken begynner å få smak ganske fort, men det er best å vente i noen dager for å la smaken sette seg.

SERVERING
Fyll en bolle eller tallerken med ønsket mengde rømmegrøt. Riv over speket reinsdyrhjerte med et fint rivjern. Hell en spiseskje smør i midten på hver porsjon.