Slik gjør du:
- Skyll risen grundig under kaldt vann til vannet blir helt klart. Bløtlegg risen i minst tre timer, gjerne natten over.
- Finn frem en bambuskurv og legg et rent, fint og tynt kjøkkenhåndkle over. Sil av vannet fra risen, og skyll risen et par ganger til.
- Fordel risen jevnt utover i bambuskurven. Lag en grop midt i risen og dekk til med kjøkkenhåndkle (pakk håndkleet over risen). Sett på lokket til bambusdamperen. Ha vann i en kasserolle som er litt mindre enn bambusdamperen. Bruk nok vann til at det ikke tørrkoker, men ikke så mye at risen får kontakt med vannet.
- Sett bambusdamperen med risen oppå kasserollen. Kok opp og la risen få dampe i 25–30 minutter, til den er gjennomkokt. Prøvesmak på risen etter cirka 20 minutter, for å sjekke om den trenger noen minutter ekstra.
- Mens risen damper, kan du lage kokossausen. Varm opp kokosmelk i en kjele, og tilsett sukker og salt. Rør til sukkeret er oppløst. Sett til side.
- Når risen er ferdig dampet, har du den over i en bolle. Vend kokossausen inn i risen mens den fortsatt er varm. Rør forsiktig sammen slik at risen absorberer sausen. La den avkjøle seg i cirka 15 minutter.
- Nå kan du lage den tykke kokossausen som skal helles over. Varm opp kokosmelk sammen med sukker, salt og maisenna. Rør godt og for å forhindre at sausen klumper seg. Det skal ta cirka tre til fem minutter å lage. Når sukkeret er oppløst og sausen har fått en tykk konsistens, er den ferdig. Sett til avkjøling.
- Skrell mangoene og skjær dem i tynne skiver eller terninger. Server sammen med den lune risen. Dryss til slutt en klype sesamfrø over risen.
Utstyr: Bambussteamer og tynt kjøkkenhåndkle