Hummus
- 100 g tørre kikerter
- 1 ts natron
- 100 g tahini
- 2 stk. små hvitløksfedd
- 1 ss sitronsaft
- 0.25 ts spisskummen
- 0.5 ts salt
- salt og pepper
Lammekjøtt
- 300 g lam- eller storfekjøtt, skåret i bitte små terninger
- 1 stk. hvitløksfedd, finhakket
- 0.5 ts malt allehånde
- 0.5 ts malt koriander
- 0.25 ts malt kanel
- en klype hvit pepper
- 2 ss sitronsaft
- 3 ss finhakket bladpersille
- 1 ss olivenolje
- 1 ss smør
- salt og pepper
Slik gjør du
- Bløtlegg kikerter i tre-fire ganger sitt eget volum vann i minst åtte timer, gjerne over natten. Skift vann (det holder med litt mindre vann denne gangen) og ha i natron. Natron gjør at kikertene mykner raskere. Kok opp, skru ned varmen til lav og sett på lokk. Skum av i begynnelsen. La putre til kikertene er helt myke og i ferd med å falle fra hverandre, alt fra en halvtime til to timer eller mer. Renn av kikertene, men ta vare på kokevannet.
- Ha kokte kikerter sammen med de øvrige ingrediensene og 0,75 dl av kokevannet (eventuelt iskaldt vann) i en foodprosessor. Kjør til du har en homogen masse. Skrap ned fra sidene underveis, om nødvendig. La deretter foodprosessoren gå i fire-fem minutter til. Ha over i en bolle og dekk med plastfilm rett på hummusen for å unngå snerk. Sett til side.
- Bland sammen finhakket kjøtt, hvitløksfedd, krydder, halvparten av sitronsaften (1 ss), halvparten av bladpersillen (1,5 ss), 0,5 ts salt og litt nymalt svart pepper. Mariner i en halvtime.
- Varm en tykkbunnet stekepanne over medium/høy varme. Ha i olivenolje og stek kjøttet. Ikke rør for mye, så det får litt farge.
- Når kjøttet er gjennomstekt, ha i smør og bland godt sammen mens det smelter. Trekk av varmen og ha i resten av sitronsaften (1 ss). Smak til med mer salt og pepper, om nødvendig.
- Kjenn om hummusen trenger mer salt og pepper. Er den blitt veldig fast, spe med en spiseskje vann.
- Fordel hummus på et fat. Topp med lammekjøtt og resten av bladpersillen.