Iranskinspirert kyllinggryte
- 1 stk hel kylling, delt i åtte (hvert bryst og lår delt i to)
- 2 stk løk, hakket
- 3 stk hvitløksfedd, hakket
- 75 g frisk bladpersille (med stilk, hakket)
- 50 g frisk koriander (med stilk, hakket)
- 2 ss tørket chili, hel (eller 1 fersk, finhakket)
- 30 g tomatpuré
- 2 ts gurkemeie
- 2 stk tørket iransk lime, prikket et par ganger med gaffel
- 6 dl vann eller kyllingkraft
- 1 kg potet, skrelt og skåret i store biter
- olivenolje til steking
- salt og pepper
Slik gjør du:
- Varm et par spiseskjeer olivenolje en tykkbunnet kasserolle over medium/høy varme. Ha salt og pepper på kyllingbitene og brun dem i to omganger. De skal ikke gjennomstekes, bare få farge. Ta ut og sett til side.
- Skru ned varmen til medium og ha i løk. Fyll på med mer olivenolje ved behov. Fres videre i fire-fem minutter. Rør om av og til, løken skal ikke få farge.
- Ha i hvitløk, bladpersille, koriander og chili. Fres videre til urtene er mørke og løken er blank og myk, fire-fem minutter til. Rør om jevnlig.
- Ha i tomatpuré, gurkemeie og tørket iransk lime (om du har). Bland godt sammen. Ha så i vann eller kraft, samt salt og pepper (med mindre kraften allerede er krydret). Siden du får en veldig god kraft av kokeprosessen, er det her bedre å bruke vann enn buljongterning. Har du ikke tørkede iranske lime, ha i saften fra en halv sitron og én teskje sumak, eller etter smak.
- Bland godt sammen og ha i potet og kylling. Kok opp, sett på lokk og skru ned varmen. La det putre til poteter og kylling er møre og gjennomkokte, 45 minutter til én time. Smak til med salt og pepper underveis og ta ut chiliene om du synes sausen begynner å bli sterk nok.
- Trekk gryten av varmen og la stå noen minutter før servering. Smak til med salt og pepper en siste gang og server med ris eller bulgur og en frisk salat til.
Tips: I stedet for hel kylling kan du også bruke 4 kyllinglår som du deler i to.