Kjøttboller
- 400 g kjøttdeig
- 1 stk liten løk, skrellet og finhakket
- 1 stk hvitløksfedd, skrellet og finhakket
- 0.5 ts allehånde
- 0.25 ts kanel
- 0.5 ts salt
- 0.25 ts pepper
- olivenolje til steking
Gryte
- 3 ss olivenolje
- 1 stk mellomstor løk, skrellet og finhakket
- 2 stk hvitløksfedd, skrellet og finhakket
- 20 g tomatpuré
- 0.5 ts sukker
- 400 g hakkede tomater (friske eller hermetiske)
- 1 ts tyrkiske chiliflak (pul biber), eller annen type chiliflak etter smak
- 300 g poteter, skrellet og skåret i biter
- 3 dl vann
- bladpersille til servering (kan sløyfes)
- salt og pepper
Vermicelliris
- 175 g basmatiris (2 dl)
- 1 ss olivenolje
- 1 ss smør
- 2 ss brukket vermicellipasta (tel şehriye) eller små biter av knust pasta (f.eks. spagetti, spaghettini eller linguine)
- 2.8 dl vann
- salt
Kjøttboller
- Bland sammen alle ingrediensene til koftah. Form til 15–20 små kjøttboller.
- Varm opp olivenolje i en tykkbunnet gryte over medium/høy varme. Brun kjøttbollene i 2–3 omganger. De skal ikke bli gjennomstekte.
- Sett til side.
Gryte
- Bruk samme gryte som kjøttbollene ble stekt i, skru ned til medium varme og ha i løk. Fres under jevnlig omrøring til myk og blank, 8–10 minutter.
- Ha i hvitløksfedd, tomatpuré og sukker og fres videre i 1 minutt.
- Ha i hakkede tomater og chiliflak. Bland godt sammen, så tomatpureen er godt fordelt i sausen. Ha i 3 dl vann og poteter. Kok opp, sett på lokk og skru ned varmen til lav. La putre i 10 minutter.
- Smak til med salt og pepper. Ha i kjøttbollene. Sett på lokket igjen og la putre til kjøttbollene er gjennomstekte og potetene møre, 20–25 minutter.
Vermicelliris
- Skyll ris i flere omganger til vannet renner klart, eller så mange ganger du orker. Renn av.
- Varm opp olivenolje og smør i en tykkbunnet kasserolle over medium varme. Fres pasta mens du rører jevnlig. Den skal bli brun, men ikke brent.
- Ha i ris og 0,5 ts salt. Bland godt sammen og ha i vann. Kok opp, sett på lokk og skru ned varmen til lav. La koke i 12 minutter.
- Trekk av varmen og la stå i minst 10 minutter, helst 20. Rør opp risen med en gaffel og smak til med mer salt, om nødvendig.