Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Mat fra Midtøsten

Kjøttbollegryte fra Midtøsten (Dawud basha) med vermicelliris

Denne gryten er best på kalde dager
Oppskrift på kjøttbollegryte med vermicelliris

Oppskrift på kjøttbollegryte med vermicelliris

-
+

Kjøttboller

  • 400 g kjøttdeig
  • 1 stk liten løk, skrellet og finhakket
  • 1 stk hvitløksfedd, skrellet og finhakket
  • 0.5 ts allehånde
  • 0.25 ts kanel
  • 0.5 ts salt
  • 0.25 ts pepper
  • olivenolje til steking

Gryte

  • 3 ss olivenolje
  • 1 stk mellomstor løk, skrellet og finhakket
  • 2 stk hvitløksfedd, skrellet og finhakket
  • 20 g tomatpuré
  • 0.5 ts sukker
  • 400 g hakkede tomater (friske eller hermetiske)
  • 1 ts tyrkiske chiliflak (pul biber), eller annen type chiliflak etter smak
  • 300 g poteter, skrellet og skåret i biter
  • 3 dl vann
  • bladpersille til servering (kan sløyfes)
  • salt og pepper

Vermicelliris

  • 175 g basmatiris (2 dl)
  • 1 ss olivenolje
  • 1 ss smør
  • 2 ss brukket vermicellipasta (tel şehriye) eller små biter av knust pasta (f.eks. spagetti, spaghettini eller linguine)
  • 2.8 dl vann
  • salt

Kjøttboller

  • Bland sammen alle ingrediensene til koftah. Form til 15–20 små kjøttboller.
  • Varm opp olivenolje i en tykkbunnet gryte over medium/høy varme. Brun kjøttbollene i 2–3 omganger. De skal ikke bli gjennomstekte.
  • Sett til side.

Gryte

  • Bruk samme gryte som kjøttbollene ble stekt i, skru ned til medium varme og ha i løk. Fres under jevnlig omrøring til myk og blank, 8–10 minutter.
  • Ha i hvitløksfedd, tomatpuré og sukker og fres videre i 1 minutt.
  • Ha i hakkede tomater og chiliflak. Bland godt sammen, så tomatpureen er godt fordelt i sausen. Ha i 3 dl vann og poteter. Kok opp, sett på lokk og skru ned varmen til lav. La putre i 10 minutter.
  • Smak til med salt og pepper. Ha i kjøttbollene. Sett på lokket igjen og la putre til kjøttbollene er gjennomstekte og potetene møre, 20–25 minutter.

Vermicelliris

  • Skyll ris i flere omganger til vannet renner klart, eller så mange ganger du orker. Renn av.
  • Varm opp olivenolje og smør i en tykkbunnet kasserolle over medium varme. Fres pasta mens du rører jevnlig. Den skal bli brun, men ikke brent.
  • Ha i ris og 0,5 ts salt. Bland godt sammen og ha i vann. Kok opp, sett på lokk og skru ned varmen til lav. La koke i 12 minutter.
  • Trekk av varmen og la stå i minst 10 minutter, helst 20. Rør opp risen med en gaffel og smak til med mer salt, om nødvendig.