Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Mat fra Midtøsten

Linsesuppe

Suppen som er eldre enn bibelen
Slik lager du den ikoniske og utbredte røde linsesuppen fra Midtøsten.

Slik lager du den ikoniske og utbredte røde linsesuppen fra Midtøsten.

-
+

Linsesuppe

  • 3 ss olivenolje
  • 1 stk mellomstor løk, skrelt og finhakket
  • 1 stk mellomstor gulrot, skrelt og raspet
  • 3 stk hvitløksfedd, skrelt og finhakket
  • 1 ss tomatpuré
  • 1 ts sukker
  • 2 dl tørre røde linser
  • 1 ts malt spisskummen
  • 1.2 l vann eller lys kraft
  • 3 ss smør eller olivenolje
  • 1 ts tyrkiske chiliflak (pul biber) eller 1 ts paprikapulver + vanlige chiliflak etter smak
  • 1 ss sitron, i båter, til servering
  • frisk bladpersille, finhakket, til servering (kan sløyfes)
  • salt og pepper

Nok til cirka 4 personer

Slik gjør du:

  • Varm olivenoljen i en tykkbunnet kasserolle over medium varme. Fres løk, gulrot og potet til løken er blank og myk, 8-10 minutter. Rør jevnlig, det skal ikke få farge.
  • Ha i hvitløksfedd, tomatpuré og sukker. Fres videre i ett minutt under stadig omrøring. Ha så i linser og spisskummen. Bland godt sammen og ha i vann eller kraft, samt litt salt og pepper. Kok opp, skru ned varmen til lav og la putre under lokk til linsene er gått helt i oppløsning, 20-30 minutter. Kjør suppen fin med en stavmikser eller blender. Smak til med salt og pepper.
  • Varm smør over medium varme. Så snart det er smeltet og bobler godt, trekk av varmen og bland inn chiliflak.
  • La linsesuppen stå noen minutter før servering. Den skal være varm, men ikke glohet. Topp hver bolle med en liten skje chilismør, litt bladpersille (om du vil) og server sitronbåter ved siden av, så hver enkelt får suppa akkurat så syrlig som de selv foretrekker.

Tips: For en klassisk linsesuppe som er gul i fargen, bytt ut tomatpuré med en liten potet som du skreller og finhakker.