– Dette er min favorittsalat av de kokte marokkanske salatene. Jeg lager alltid en raus porsjon for å kunne servere den med flere andre salater i løpet av uken i god marokkansk stil. Lag den gjerne en dag før den skal spises, slik at smakene får utvikle seg maksimalt. Den blir bare bedre av å stå noen dager. Zaalouk er nydelig på brødskiver, som en del av et meze-bord, forrett eller tilbehør. Min versjon er toppet med oliven, og jeg serverer også litt olivenolje og sitron ved siden av, sier Aicha Bouhlou.
Slik gjør du
- Forvarm ovnen til 180 °C. Skrell aubergine i sebrastriper og skjær dem i terninger. (Mange bruker kun kjøttet på aubergine, jeg foretrekker at det er litt av skinn igjen for kontrastens skyld.)
- Vend aubergineterningene i litt olje og stek dem i ovnen til de er helt møre, cirka 15 minutter.
- Fres hvitløk i litt olivenolje. Tilsett tomater, krydder, de stekte aubergineterningene og eventuelt urter. Legg lokk på gryten og la det småkoke på middels varme i 20 minutter, rør av og til. Juster varmen hvis det er nødvendig for å unngå at retten blir brent, og tilsett gjerne litt vann.
- Bruk en skje til å knuse og blande tomater og auberginer. Smak til med sitron, salt og pepper. Serveres varm eller kald med ferskt brød til.