Mandelbunn
- 105 g mandler, finmalt
- 115 g melis
- 115 g eggehvite
- 40 g sukker
- 25 g hasselnøtter, grovhakket
Grøt-krem
- 40 g grøtris
- 1 stk kanelstang
- 1 plate gelatin
- 1.5 dl helmelk
- 60 g sukker
- 1 stk eggeplomme
- 10 g maisenna
- 125 g mascarpone
- 2 dl kremfløte
Glasur
- 5 plater gelatin
- 0.75 dl bringebærjuice eller vann
- 150 g sukker
- 140 g glukose
- 100 g kondensert melk (Vikingmelk)
- 150 g hakket hvit sjokolade
- litt rød konditorfarge
Pynt
- 1 dl rice krispies
- friske bær (jordbær, bringebær og bjørnebær)
Det var muligens ikke risengrynsgrøt Gullhår spiste, men jeg har alltid forestilt meg det. Derfor denne desserten av ris, krem og kanel.
Mandelbunn
- Bland mandler og melis.
- Pisk eggehvite og sukker til marengs.
- Vend mandel og melis inn i marengsen.
- Fyll massen i smurte kakeringer (to kakeringer på 18 cm i diameter eller én kakering på 26 cm i diameter). Dryss på nøtter, og stek i cirka 12 min på 180 C.
Grøt-krem
- Kok risen i vann til den er helt myk. Tøm ev. av overflødig vann og avkjøl i kjøleskap.
- Vei risen. Du skal tilsette 125 g ferdigkokt ris i kremen.
- Bløtlegg gelatinen i kaldt vann.
- Ha kanelstang, 1 dl melk og sukker i en kjele, rør sammen og varm opp til kokepunktet.
- Ha resten av melken og maisenna i en bolle og visp lett sammen. Visp inn eggeplommen i melk- og maisennablandingen.
- Hell så 2/3 av den varme væsken litt etter litt oppi eggeblandingen mens du rører med en visp.
- Hell deretter blandingen tilbake i kjelen. La blandingen koke opp og småkoke i et halvt minutt mens du hele tiden rører i bunnen av kjelen med en visp.
- Hell kremen over i en bolle. Kryst vannet ut av gelatinen og ha den i den varme kremen. Rør godt slik at gelatinen smelter.
- Ta ut kanelstangen og sett til avkjøling.
- Når kremen er avkjølt, røres den glatt. Rør den så sammen med mascarponen. Rør gjerne mascarponen glatt med en skje før den blandes med vaniljekremen.
- Vend forsiktig inn kald kokt ris i kremen.
- Til slutt pisker du 2 dl fløte til krem og vender forsiktig inn.
- Ha i en kakering på 24 cm i diameter eller 2 kakeringer på 16 cm i diameter. Sett kremen på frys til den er helt fryst.
Glasur
- Bløtlegg gelatinplatene i kaldt vann i cirka 5 minutter.
- Kok opp juice, glukose og sukker.
- Ta kjelen av platen og tilsett kondensert melk og oppbløtt gelatin.
- Tøm over sjokoladen og la stå et minutt.
- Lag en emulsjon av blandingen med en stavmikser. Pass på å ikke kjøre luft inn i glasuren. Ha noen dråper farge i glasuren og sett den til avkjøling på kjøkkenbenken.
- Sett den fryste kremen på en rist og glaser kremen når glasuren er på cirka 25 – 30 C. Glasuren skal ikke sette seg, men begynne å tykne litt.
Pynt
- Sett den glaserte kremen på kakebunnen.
- Pynt sidene av kremen med Rice Krispies.
- Dekorer kaken med friske bær.
- Sett til tining til kremen er helt tint.