Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Mat

Gullhår og bjørnene: Risengrynsgrøtkake på mandelbunn

Gullhår og bjørnene: Risengrynsgrøtkake på mandelbunn

Gullhår og bjørnene: Risengrynsgrøtkake på mandelbunn

-
+

Mandelbunn

  • 105 g mandler, finmalt
  • 115 g melis
  • 115 g eggehvite
  • 40 g sukker
  • 25 g hasselnøtter, grovhakket

Grøt-krem

  • 40 g grøtris
  • 1 stk kanelstang
  • 1 plate gelatin
  • 1.5 dl helmelk
  • 60 g sukker
  • 1 stk eggeplomme
  • 10 g maisenna
  • 125 g mascarpone
  • 2 dl kremfløte

Glasur

  • 5 plater gelatin
  • 0.75 dl bringebærjuice eller vann
  • 150 g sukker
  • 140 g glukose
  • 100 g kondensert melk (Vikingmelk)
  • 150 g hakket hvit sjokolade
  • litt rød konditorfarge

Pynt

  • 1 dl rice krispies
  • friske bær (jordbær, bringebær og bjørnebær)

Det var muligens ikke risengrynsgrøt Gullhår spiste, men jeg har alltid forestilt meg det. Derfor denne desserten av ris, krem og kanel.

Mandelbunn

  • Bland mandler og melis.
  • Pisk eggehvite og sukker til marengs.
  • Vend mandel og melis inn i marengsen.
  • Fyll massen i smurte kakeringer (to kakeringer på 18 cm i diameter eller én kakering på 26 cm i diameter). Dryss på nøtter, og stek i cirka 12 min på 180 C.

Grøt-krem

  • Kok risen i vann til den er helt myk. Tøm ev. av overflødig vann og avkjøl i kjøleskap.
  • Vei risen. Du skal tilsette 125 g ferdigkokt ris i kremen.
  • Bløtlegg gelatinen i kaldt vann.
  • Ha kanelstang, 1 dl melk og sukker i en kjele, rør sammen og varm opp til kokepunktet.
  • Ha resten av melken og maisenna i en bolle og visp lett sammen. Visp inn eggeplommen i melk- og maisennablandingen.
  • Hell så 2/3 av den varme væsken litt etter litt oppi eggeblandingen mens du rører med en visp.
  • Hell deretter blandingen tilbake i kjelen. La blandingen koke opp og småkoke i et halvt minutt mens du hele tiden rører i bunnen av kjelen med en visp.
  • Hell kremen over i en bolle. Kryst vannet ut av gelatinen og ha den i den varme kremen. Rør godt slik at gelatinen smelter.
  • Ta ut kanelstangen og sett til avkjøling.
  • Når kremen er avkjølt, røres den glatt. Rør den så sammen med mascarponen. Rør gjerne mascarponen glatt med en skje før den blandes med vaniljekremen.
  • Vend forsiktig inn kald kokt ris i kremen.
  • Til slutt pisker du 2 dl fløte til krem og vender forsiktig inn.
  • Ha i en kakering på 24 cm i diameter eller 2 kakeringer på 16 cm i diameter. Sett kremen på frys til den er helt fryst.

Glasur

  • Bløtlegg gelatinplatene i kaldt vann i cirka 5 minutter.
  • Kok opp juice, glukose og sukker.
  • Ta kjelen av platen og tilsett kondensert melk og oppbløtt gelatin.
  • Tøm over sjokoladen og la stå et minutt.
  • Lag en emulsjon av blandingen med en stavmikser. Pass på å ikke kjøre luft inn i glasuren. Ha noen dråper farge i glasuren og sett den til avkjøling på kjøkkenbenken.
  • Sett den fryste kremen på en rist og glaser kremen når glasuren er på cirka 25 – 30 C. Glasuren skal ikke sette seg, men begynne å tykne litt.

Pynt

  • Sett den glaserte kremen på kakebunnen.
  • Pynt sidene av kremen med Rice Krispies.
  • Dekorer kaken med friske bær.
  • Sett til tining til kremen er helt tint.