Lettgravet kveite med krabbe og julesmak
- 300 g kveitefilet
- gravemiks (se oppskrift)
Gravemiks
- 50 g hvitvin
- 20 g salt
- 30 g sukker
- nellik, fennikelfrø og einerbær
Løpestikkemajones
- 1 potte løpstikke eller persille
- 1 stk egg
- 3 dl olje
- salt og sitron
Potetlomper
- 4 stk mellomstore mandelpoteter
- 1 ss potetmel
- 100 g hvetemel
- 1 ts salt
Garnityr
- 0.5 stk rødløk
- 50 g sennepsfrø
- 50 g sukker
- 50 g eddik (hvitvin eller 7 %)
- 100 g vann
- 1 stk liten nepe eller 100 g knutekål
- 3 stk krabbeklør (valgfritt)
- karse
Slik gjør du
Gravemiks
- Bland alt og dekk kveiten i gravemiksen. La den ligge på kjøl i cirka seks timer.
- Skyll deretter av fisken og skjær den i tynne skiver.
Løpestikkemajones
- Kjør romtemperert egg i stavmikser og spe på med olje til den blir fast. Er majonesen for løs, ha i litt mer olje.
- Hakk opp urter og kjør litt til. Smak til med salt og litt sitronjuice.
Potetlomper
- Kok potetene med skallet på til de er helt møre. Sil av og avkjøl litt på benken.
- Kna inn alt det tørre. Er massen for bløt til å kjevles ut, ha i litt mer hvetemel. Kjevle deigen ut og stikk ut den formen du ønsker.
- Stek lompene på takke eller i en tørr stekepanne på middels varme på begge sider, til de er gylne – cirka tre minutter på hver side.
Garnityr
- Skjær nepe i tynne staver og legg dem i litt kaldt vann.
- Skjær rødløken i skiver.
- Kok opp eddik, sukker og vann og hell halvparten av laken over sennepsfrøene og resten over rødløken. Avkjøl på benk.
- Knekk og rens krabbeklørne.
- Legg en fjerdedel av kveiten på hver potetlompe. Topp med krabbe, majones, neper, rødløk, sennepsfrø og karse.