Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Mat

Lettgravet kveite med krabbe og julesmak

Dette serverer Kastellets kokk til jul

-
+

Lettgravet kveite med krabbe og julesmak

  • 300 g kveitefilet
  • gravemiks (se oppskrift)

Gravemiks

  • 50 g hvitvin
  • 20 g salt
  • 30 g sukker
  • nellik, fennikelfrø og einerbær

Løpestikkemajones

  • 1 potte løpstikke eller persille
  • 1 stk egg
  • 3 dl olje
  • salt og sitron

Potetlomper

  • 4 stk mellomstore mandelpoteter
  • 1 ss potetmel
  • 100 g hvetemel
  • 1 ts salt

Garnityr

  • 0.5 stk rødløk
  • 50 g sennepsfrø
  • 50 g sukker
  • 50 g eddik (hvitvin eller 7 %)
  • 100 g vann
  • 1 stk liten nepe eller 100 g knutekål
  • 3 stk krabbeklør (valgfritt)
  • karse

Slik gjør du

Gravemiks

  • Bland alt og dekk kveiten i gravemiksen. La den ligge på kjøl i cirka seks timer.
  • Skyll deretter av fisken og skjær den i tynne skiver.

Løpestikkemajones

  • Kjør romtemperert egg i stavmikser og spe på med olje til den blir fast. Er majonesen for løs, ha i litt mer olje.
  • Hakk opp urter og kjør litt til. Smak til med salt og litt sitronjuice.

Potetlomper

  • Kok potetene med skallet på til de er helt møre. Sil av og avkjøl litt på benken.
  • Kna inn alt det tørre. Er massen for bløt til å kjevles ut, ha i litt mer hvetemel. Kjevle deigen ut og stikk ut den formen du ønsker.
  • Stek lompene på takke eller i en tørr stekepanne på middels varme på begge sider, til de er gylne – cirka tre minutter på hver side.

Garnityr

  • Skjær nepe i tynne staver og legg dem i litt kaldt vann.
  • Skjær rødløken i skiver.
  • Kok opp eddik, sukker og vann og hell halvparten av laken over sennepsfrøene og resten over rødløken. Avkjøl på benk.
  • Knekk og rens krabbeklørne.
  • Legg en fjerdedel av kveiten på hver potetlompe. Topp med krabbe, majones, neper, rødløk, sennepsfrø og karse.