Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Mat

Saint Honoré

-
+

Saint Honoré

  • 1 porsjon vaniljekrem
  • 2 plater butterdeig à 75 g (kjøpes ferdig i butikken)

Vannbakkels

  • 1.25 dl vann
  • 1.25 dl melk
  • 110 g saltet smør i små terninger
  • 2 ts sukker
  • 135 g hvetemel
  • 4 stk egg

Karamell

  • 100 g sukker
  • Litt vann

Krem

  • 3 dl kremfløte
  • 2 ss sukker
  • frøene fra 1/2 vaniljestang

2 x 20 cm kaker eller 1 x 28 cm kake

Slik gjør du:

  • Kjevle butterdeigen cirka 3 mm tynn og prikk den med gaffel.
  • Stikk/skjær ut en runding på ønsket kakediameter.

Vannbakkels

  • Kok vann, melk, sukker og smør raskt opp i en kjele. Når det koker, tas kjelen umiddelbart av platen. La kjelen stå av platen til alt smøret har smeltet.
  • Sett kjelen tilbake på platen og kok raskt opp igjen. Den skal ikke stå og koke, da fordamper for mye væske.
  • Tilsett melet og rør med en tresleiv i kjelen til alt melet er rørt ut i væsken. Fortsett å røre til deigen samler seg og slipper kantene.
  • Ha kjelen på platen igjen og fortsett å røre til du begynner å få et belegg i bunnen av kjelen. Ta massen ut av kjelen og over i en bolle.
  • La deigen avkjøle seg i noen minutter. Rør inn eggene ett av gangen med en tresleiv eller i kjøkkenmaskinen med en grind. Det er viktig å røre godt mellom hvert egg. Når deigen er ferdig til bruk, skal den være jevn og seig.
  • Forvarm stekeovnen til 175 °C.
  • Fyll vannbakkelsrøren i en sprøytepose med rund tyll med diameter på 1 cm. Sprøyt små kuler, cirka 2 cm på bakepapirkledd stekeplate. Sprøyt to sirkler av vannbakkels på butterdeigen. Stek både de små vannbakkelsene og det som skal bli kakebunnen i cirka 20–30 minutter til de blir gyllenbrune. Det er viktig å ikke åpne ovnen under første halvdel, for da kan kulene falle sammen. Kulene er ferdige når de høres hule ut når man banker på dem.
  • Ta vannbakkelsen ut av ovnen og avkjøl på rist.
  • Fyll vaniljekremen i en sprøytepose. (Se egen oppskrift)
  • Stikk tyllen gjennom bunnen på vannbakkelskulen og sprøyt vaniljekrem inn i kulen.

Tips: Du vil få litt vannbakkelsdeig til overs, men det er vanskelig å lage mindre oppskrift. Sprøyt resten av massen ut i stenger og strø med maldonsalt, så har du litt god snacks.

Lag på lag. Saint Honoré-kaken er en fransk klassiker oppkalt etter bakerens skytshelgen og tar i bruk nesten alle konditorenes teknikker med to typer krem, butterdeig i bunn, vannbakkels i høyden og knasende karamell på toppen.

Lag på lag. Saint Honoré-kaken er en fransk klassiker oppkalt etter bakerens skytshelgen og tar i bruk nesten alle konditorenes teknikker med to typer krem, butterdeig i bunn, vannbakkels i høyden og knasende karamell på toppen.

Karamell

  • Kok vann og sukker i en kjele på middels varme til alt vannet har fordampet og sukkeret får en gyllen farge. Ikke la det bli for mørkt, da smaker det bittert.
  • Tre vannbakkelskuler på en gaffel og dypp i karamellen.

Krem

  • Pisk krem, sukker og vanilje stivt.

Montering

  • Sprøyt vaniljekrem på kakebunnen.
  • Sprøyt kremen over vaniljekremen og sett vannbakkelskulene i en krans på kakens ytterkant.