Makroner
- 130 g skåldede mandler
- 170 g melis
- 80 g sukker
- 100 g eggehvite (cirka 3 stk.)
- noen dråper rødfarge til å farge makronmassen
Appelsinkrem
- 1 stk vaniljestang
- 1 plate gelatin
- 3 dl h-melk
- 60 g sukker
- 40 g eggeplomme (2 stk.)
- 20 g maisenna
- 80 g usaltet smør
- 250 g friske bær. Jordbær, blåbær, bringebær
- Skall fra én appelsin
Oppskriften på makron holder til fire makroner, to stk. 8-personers kaker. Det er vanskelig å lage mindre oppskrift på makron. Blir det makroner til overs, kan de oppbevares godt innpakket i opptil én måned i fryseren.
Makroner
- Kjør mandler og melis til fint mel i en kjøkkenmaskin og sikt det.
- Pisk sukker og eggehvite til stiv marengs.
- Vend mandelmelet i marengsen med en slikkepott. Ikke jobb for mye, da blir massen for løs. Tilsett litt farge for å farge massen.
- Bruk en sprøytepose med en glatt tyll som er 10–12 millimeter i diameter. Lag en spiral som blir en runding med cirka 18 centimeter i diameter på en stekeplate med bakepapir.
- Sett stekeovnen på 175 ºC. La mandelmakronene stå på kjøkkenbenken og tørke i 20 minutter, de skal bli tørre på toppen før du steker dem i cirka tolv minutter.
- Avkjøl makronene før du tar dem av bakepapiret. De skal være myke inni og sprø utenpå.
Appelsinkrem
- Bløtlegg gelatinen i kaldt vann i noen minutter. Splitt vaniljestangen og skrap ut frøene.
- Ha 2 dl melk, sukker, vaniljestang, -frø og appelsinskall i en kjele (kjelen bør ikke være mer en halvfull), rør det sammen og varm det til kokepunktet. La det trekke i noen minutter.
- Ha resten av melken og maisenna i en bolle og visp det lett sammen. Visp inn eggeplommene i melk- og maisennablandingen. Sil den varme væsken oppi eggeblandingen litt etter litt mens du rører med en visp. Hell deretter blandingen tilbake i kjelen.
- La blandingen koke opp og småkoke i ett minutt mens du hele tiden rører i bunnen av kjelen med en visp (bruk en kraftig håndvisp), slik at kremen ikke brenner seg.
- Kryst vannet ut av gelatinen og smelt den i den varme kremen. Hell kremen over i en bolle, avkjøl til den er lunken. Rør inn smøret.
- Legg en makron på en tallerken. Ha kremen på makronen. Legg på godt med bær. Legg en makron på toppen.