Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Mats Vaulen

Gratinert østers

Oppskrift på gratinert østers fra Nedre Foss Gård

Oppskrift på gratinert østers fra Nedre Foss Gård

-
+

Gratinert østers

  • 8.00 stk Østers, gjerne store
  • 1.50 dl Creme doble
  • 1.00 dl Tomatsaus
  • 10.00 stk Skiver Pata negra-skinke
  • Panko- eller brødsmuler
  • Havsalt
  • Lime

Creme doble

  • 3.00 dl Kremfløte
  • 1.00 dl Sherry
  • Salt og pepper

Tomatsaus

  • 1.00 stk Boks hermetiske tomater
  • 1.00 stk Løk
  • 3.00 stk Fedd hvitløk
  • 4.00 cl Sherryeddik
  • 2.00 ss Sukker
  • 1.00 ss Tomatpuré
  • 1.00 ss Røykt paprikapulver
  • Olivenolje til steking

Slik lager du gratinert østers med pata negra som på Nedre Foss Gård

Slik gjør du

  • Lag creme doble og tomatsaus i forkant.
  • Sett stekovnen på 250
  • Legg havsalt i bunnen av en ildfast form. Åpne østers, ta ut skjellmaten og sett den til side.
  • Skyll bunnen av østersskjellene og sett dem pent ned i formen med havsalt.
  • Legg en spiseskje med tomatsaus i bunnen av skjellene.
  • Legg skjellmaten over tomatsausen og legg over en god skje med redusert fløte, creme doble.
  • Dekk med en skive med spekeskinke og stek i ovnen i 5-7 minutter.
  • Dryss over pankosmuler de siste to minuttene.
  • Server med limebåter.

Creme doble

  • Kok opp fløte med sherry og reduser til halvparten gjenstår.
  • Smak til med salt og pepper og avkjøl

Tomatsaus

  • Kutt løk og hvitløk i fine terninger.
  • Fres det blankt i olivenolje
  • Tilsett tomatpuré og fres i et par minutter til.
  • Tilsett sukker og sherryeddik og kok inn.
  • Tilsett hermetiske tomater og la sausen koke i ca 15 min på lav varme. Pass på å røre i sausen en gang i blant så den ikke svir seg i bunnen.
  • Mos sausen lett med stavmikser og smak til med paprikapulver og litt salt.