Kraft
- 1 kg kraftben
- 200 g gulrot i grove biter
- 200 g rettich i grove biter
- 2 ss sukker
- 2 ss soppbuljongpulver
- 1 ss salt
- 1 l vann
Kjøttboller
- 100 g kjøttdeig av svin
- 100 g scampi, finhakket
- 1 ts salt
- 1 ss buljongpulver
- 0.5 ts pepper
- 0.5 finhakket løk
- 4 hele scampi, til pynt
Nudler og anretning
- 200 g fryste ferske udonnudler
- ferske urter (for eksempel koriander, thaibasilikum, vårløk)
Denne retten kommer opprinnelig fra Dong Nam Bo sørøst i Vietnam og finnes i utallige varianter. Den mest berømte må være banh canh gio heo, altså banh canh med griselabber. Nudlene finnes også i forskjellige varianter. Til en forenklet hverdagsversjon hjemme går det fint å bruke japanske udonnudler.
Slik gjør du:
Kraft:
- Legg kraftbena i vann. Kok opp og la det koke i 5 minutter.
- Hell av vannet og legg kraftbena i 1 liter kaldt vann sammen med gulrot og rettich. Kok opp igjen og la syde på medium til svak varme i cirka 30 minutter (eller mer). Skum av urenheter så kraften blir så klar som mulig.
- Smak til med sukker, buljongpulver og salt.
Kjøttboller:
- Bland alle ingrediensene i en bolle.
- Form kaker på størrelse med en spiseskje.
- Legg dem ned i kraftkjelen én og én og la ligge til de er gjennomkokt.
- Kok de hele scampiene raskt på samme måte før du tar dem opp av gryten.
Nudler og anretning:
- Kok nudlene i rikelig vann i henhold til instruksjonene på pakken. Skyll dem raskt i kaldt vann før du legger porsjonene nederst i suppebollen.
- Fyll på med kraft og topp med kjøttkaker og scampi.
- Hakk urter og legg dem på et fat ved siden av suppen. Server med nuoc mam.