Kolje
- 1 stk røkt kolje
- 2 l vann
- 3 stk skiver sitron
- 4 stk laurbærblader
- 10 cm purre
Eggesmør
- 250 g syrnet smør fra Valmsnes gård (bestilles på nett)
- 4 stk perleløk
- 4 stk Korsvold økologiske egg
- 1 ss sitronsaft
- Frisk dill og/eller gressløk
- 400 g gode gulrøtter eller regnbuerøtter
Gulrøtter
- 400 g gode gulrøtter eller regnbuerøtter
- 1 ts sitronsaft
- 1 cm revet pepperrot
Presset potet
- 400 g store mandelpoteter
- 4 ss hakket gressløk
Slik gjør du
For at dette skal kunne spises slik det smaker best – varmt – bruker jeg litt tid på å forberede råvarene. Da slipper man å plukke skinn og ben, skrelle og mose poteter før man begynner å spise – det hater som kjent barn, også.
Smøret er syrnet for en mer moden smørsmak.
Kolje
- Røkt kolje er ganske fast i fisken og helt tørr i skinnet. Dette gjør koljen godt egnet for filetering. Skjær vekk alt av finner og ben, men la skinnet være på under koking, det dras enkelt av når fisken er varm og ferdigkokt.
- Kok opp vann, laurbærblad, sitron og purreringer. Slipp oppi fisken og la den småputre i opptil 6–10 minutter, litt avhengig av størrelse.
- Løft fisken forsiktig ut, trekk av skinnet og overøs med nok eggesmør.
Eggesmør
- Skrell og skjær perleløken i skiver på rundt 5 millimeter.
- Løs opp ringene og ha dem i en kjele sammen med smøret.
- Kok opp smøret, skvis i sitronsaften og trekk kjelen til side.
- Kok eggene i 8 minutter, avkjøl i isvann og skrell dem.
- Snitt inn til eggeplommen med en kniv og vipp ut hele eggeplommen. Den skal deles opp i 4–5 biter og legges på toppen av fisken til slutt sammen med dillen.
- Kutt eggehviten i terninger og bland med smøret rett før servering.
Gulrøtter
- Børst gulrøttene og kok dem i lettsaltet vann til de begynner så vidt å bli møre. Hell av vannet og ha på noen dråper sitron og revet pepperrot rett før servering.
- (OBS: Lilla gulrøtter bør kokes for seg selv da de farger vannet og gir alt annet en litt funky farge).
Presset potet
- Skrell store mandelpoteter og del dem i to på tvers. Kok dem i usaltet vann til de er møre, cirka 15 minutter.
- Hell av vannet, la dem dampe i 2–3 minutter før de presses gjennom potetpressen.
- Dryss over finhakket gressløk, og server rykende varmt.