Gråtende tiger
- 150 g gulrot
- 200 g daikon
- 3 ts sukker
- 1 ts salt
- 0.5 dl riseddik
- 400 g biffkjøtt (gjerne entrecôte)
- litt salt
- 4 ss peanøtter
- 3 ss tørkede reker
- 3 ss palmesukker
- 2 fedd hvitløk
- 2 små thaichili
- 1 saften av lime
- 2 ss fiskesaus
- 2 stk sjalottløk
- 3 meterbønner
- 1 grønn eller umoden mango
- 0.5 stk agurk
- 8 salatblader
- 1 god neve bønnespirer
- 8 stk cherrytomater
- 1 raus neve grovhakket peanøtter
- 2 dl raus neve grovhakket frisk koriander
- 2 dl grovhakket thaibasilikum
Slik gjør du:
Dette er det mest poetiske navnet på yam neua eller den klassiske biffsalaten med grønn mango, en av de store smaksopplevelsene her i verden. Tigeren gråter enten a) fordi maten smaker for sterkt, eller b) fordi jegeren/bonden har stukket av med oksen den hadde sett seg ut til middag.
Her skal egentlig kjøttet marineres i en sterk krydderblanding før det stekes, men det er ikke så nøye dersom man bare gjør seg flid med dressingen og lar den få trekke inn en stund.
- Skjær gulrot og daikon i jevne, pene fyrstikkstrimler (julienne). Hell over sukker, salt og eddik, pluss litt vann hvis det ikke dekker. La stå i kjøleskap natten over eller i to–tre timer på kjøkkenbenken.
Salt biffen forsiktig. Stek eller grill den til den er medium rare (med en liten rå kjerne) og sett til side. Kjøttet skal bli romtemperert.
Dressingen lages i morter. Begynn med å støte sukker, peanøtter, tørkede reker, hvitløk og chili grundig. Tilsett limesaft, fiskesaus, finsnittet sjalottløk og bønner skåret i tre–fire centimeter lange biter (aspargesbønner må kokes i to–tre minutter) og støt mer forsiktig, til bønnene suger opp litt smak. Sett til side.
Skrell mangoen, skjær ut steinen og kutt fruktkjøttet i pene fyrstikkstrimler. Skjær agurken i strimler. Grovhakk peanøtter og urter. Del tomatene i to.
Anrett på tallerken med salatblader i bunnen og strimlede grønnsaker over. Skjær den avkjølte biffen i tynne skiver (hell kjøttsaft over i dressingen) og legg biffskivene pent oppå.
Risle dressingen over kjøtt og grønnsaker. La stå cirka 15 minutter før servering. Pynt med halve småtomater og dryss over urter og grovhakkede peanøtter.