Kaeng Phed Kung
- 2 stk sjalottløk
- 4 ss tørkede reker
- olje til steking
- 4 ss rød karripasta
- 8 stk kaffirlime-blader
- 1 boks kokosmelk (400 g)
- 1 ss fiskesaus
- 3 ringer hermetisk ananas, pluss litt saft fra boksen
- 2 ss fiskesaus
- 2 røde thaichili, grovhakket
- 25 stk rå tigerreker/ kongereker/ scampi (skrellet)
- 4 dl thaibasilikum (grovhakket)
Slik gjør du:
Rød curry med ananas og tigerreker er uhyre lettvint å lage – enda en timinuttersrett – spesielt fordi jeg kjøper ferdiglagd karripasta. Det gjør stort sett thailenderne også, men man skal være oppmerksom på at ferdigpastaen kan inneholde mye salt, og justere oppskriften deretter (jeg bruker merket Aroy-D, som er å få i de fleste asiatiske butikker).
Det er ellers ikke noe stort hokuspokus å lage sin egen, men det må en del kroppsarbeid med morter til. Hovedingrediensene er sitrongress, galangal, chili og hvitløk. Finn en oppskrift online og bank løs av hjertens lyst.
Kokosmelk og ananas er ingredienser som peker mot Sør-Thailand og malaysisk/indonesisk innflytelse. Her finnes en stor muslimsk minoritet og de typiske gnisningene, beskrevet blant annet i romanen «Plattform» av Michel Houellebecq. Minoriteten utfordrer den berømte frilyntheten som trekker turister til landet. Inntil videre får vi fastslå at muslimene har beriket thaikjøkkenet.
- Varm olje i en mellomstor gryte og stek tørkede reker til de er litt sprø. Tilsett sjalottløk og la den få litt farge, tilsett så karripasta og stek videre et par minutter.
- Tilsett kokosmelk, sukker og grovhakkede kaffirlime-blader og la dette koke til det tykner og oljen flyter opp. Hakk ananasringene i biter og tilsett disse og noen skjeer av sukkerlaken. Smak til med fiskesaus og chili (hvis det trengs). Det skal rive ordentlig.
- Når dette virker ferdig, tilsettes rekene og får koke ett minutt i sausen. Bland inn hakket basilikum og server med ris til å suge opp sausen.