Khao pad
- 600 g kokt og avkjølt jasminris
- 2 stk egg
- 1 sjalottløk (finhakket)
- 2 fedd hvitløk (finhakket)
- 1 ts rød karripasta
- olje til steking
- 1 ss palmesukker
- 2 ss fiskesaus
- 2 stk vårløk
- 0.5 saften av lime
- 2 dl grovhakket frisk koriander
- 1 saften av lime (til naam phrik)
- 2 ss fiskesaus (til naam phrik)
- 1 finhakket liten thaichili (til naam phrik)
Slik gjør du:
Også kjent som Fried rice. Husk at ris (khao) = mat (khao). Alle thairetter skal serveres med ris ved siden av. Gårsdagens uspiste ris ender gjerne som frokost, for eksempel i denne retten, som det finnes 10.000 varianter av. Ryggsekkturister (hvis det fremdeles finnes slike) spiser nesten ikke annet.
- Varm oljen i en stekepanne eller wok og stek hvitløk, sjalottløk og karripasta. Tilsett risen og stek under omrøring.
- Pisk eggene sammen. Skyv den halvferdige risen til side i pannen og stek eggerøre rett i pannen. Når eggene er stivnet, bland det sammen med risen. Stek videre, tilsett eventuelt mer olje. Stekt ris er best når den har fått litt sprø skorpe på seg.
- Tilsett vårløk, sukker, fiskesaus og lime mot slutten av stekingen.
- Server med hakket koriander og med naam phrik, som er lime, fiskesaus og chili blandet i en skål ved siden av. Brukes etter lyst og smak.