Nudler med peanøttsaus
- 2 g salte ristede peanøtter
- 1 boks kokosmelk (400 g)
- 2 fedd hvitløk
- 2 små thaichili
- 2 ss palmesukker
- 2 ss tamarinpurè
- 2 ss planteolje
- 2 finhakkede sjalottløk
- 1 stilk sitrongress, finhakket
- 2 korianderrøtter, vasket og finhakket
- 0.5 saften av lime
- 1 ss fiskesaus
- 200 g risnudler
- bønnespirer
- sesamolje
- 2 ss ristede sesamfrø
- 2 dl hakket thaibasilikum
- chiliolje (evt)
Slik gjør du:
En enkel og rustikk vegetarrett som har noe nesten italiensk over seg. Det vil si, helt til man studerer kompleksiteten i sausen.
Denne kan også med fordel brukes som dyppesaus for saté/satay (små grillspyd med kyllingfilet eller svinekjøtt). Da bør sausen brunes litt ekstra. I latmannsversjonen brukes peanøttsmør, men jeg synes den blir mye bedre basert på hele peanøttkjerner (det er mye rart i peanøttsmør).
- Ha peanøtter, chili, sukker, hvitløk, tamarind og kokosmelk i en blender og kjør det til en grøt.
- Stek sjalottløk, sitrongress og korianderrot i olje til det tar litt farge, tilsett peanøttgrøten og la koke til noe av sukkeret, peanøttene og kokosmelken er karamellisert og det bobler fett opp på overflaten (20–30 minutter). Smak til. Hold varmt.
- Kok risnudlene i rikelig vann etter instruksjonene på pakken (vanligvis fem–syv minutter) og la renne av. Ha i stekepanne eller wok sammen med sausen og bønnespirene og stek raskt under omrøring. Tilsett kokende vann for å få riktig konsistens, slik at sausen klistrer seg til nudlene.
- Anrett på små tallerkener eller i skåler. Dryss litt sesamolje (eventuelt chiliolje) over toppen, samt 1/2 ss sesamfrø. Strø hakket thaibasilikum over.