Kålpudding med fløtesaus og tyttebær
- 800 g kjøttdeig
- 1.2 kg hodekål
- 2 stk egg
- 1 dl melk
- 2 skiver loff (eller 1/2 dl griljermel)
- 1 stk kepaløk
- 200 g kokt ris
- 2 ss soyasaus
- 50 g smør
- 0.5 ss sukker
- 1 ss lys sirup
- 5 dl oksekraft
- 2 stk laurbærblad
- salt og pepper
- 1 ss maisenna
- 12 stk små poteter
- 0.5 stk agurk
- 100 g ferske tyttebær
- 20 g sukker (til tyttebær)
- 0.5 dl eddik (20%)
- 1 dl sukker
- 1.5 dl vann
- 1 kvast persille
Slik gjør du:
- Forvarm oven til 175 grader. Smør en ildfast form.
- Rør tyttebærene sammen med 20 gram sukker. Skjær agurken i tynne skiver og sylt dem i 1-2-3-lake (1/2 dl eddik, 1 dl sukker, 1,5 dl vann).
- Del kålen og fjern stilken. Deles i kvarte biter og bryt de opp til blader. Kokes i lettsaltet vann i fem minutter. Kok ris etter beskrivelsen på pakken.
- Bland sammen egg, melk og oppkuttet loff til en smete. La den svelle i fem minutter.
- Stek hakket løk i én panne og bland deretter inn i smeten sammen med kjøttdeig.
- Tilsett ½ ss sukker, sirup og ris. Smak til med salt, pepper og soyasaus.
- Kok opp buljongen med laurbærblad, salt og pepper.
- Smelt smør og vend inn i kålen. Legges lagvis med kjøttdeigsmeten i en smurt form. Start og avslutt med kål.
- Hell halve mengden med buljong over og kok ned resten med fløte, jevn med maisenna til gräddsaus.
- Tilsett litt av stekesjyen fra den ferdigstekte kålpuddingen i sausen.
- Bak kålpuddingen i ovnen i 30–40 minutter på 175 grader. Avslutt de siste ti minuttene med å tilsette smør på toppen og stek videre på høy varme.
- Kok poteter møre og vend dem inn med hakket persille ved servering.
- Serveres med tyttebær, sylteagurk, kokte poteter og gräddsaus.