Hjemmelagde kjepølser
- 1300 g grovkvernet kje (med fett, bog eller lår er fint)
- 200 g svinespekk
- 2 ss potetmel
- 1 ts nitrittsalt (kan evt. byttes med vanlig salt)
- 1 ts knust svart pepper (hele pepperkort, ristet)
- 2 stk revet fedd hvitløk
- 1 dl vann
- 1 pakke lammetarm (kjøpes hos slakter eller i velassorterte ferskvaredisker)
- 1 ss salt
Slik gjør du:
- Kvern kjøtt og fett til en grov deig, helst på 3–5 millimeters skive. Kjøttet må være iskaldt. Kna deigen godt inn med salt og krydder.
- Vask tarmen. Bruk gjerne pølsestapper tilhørende kjøkkenmaskin. Tre tarmen på trakten og la maskinen stappe pølsene med et jevnt trykk. Et par ekstra hender til å ta imot pølsene er lurt. Har man ikke pølsestapper, bruk en sprøytepose – og Youtube. Det finnes mange videoer som viser hvordan det gjøres. Å forme pølsene til en spiral er det letteste.
- Pølsene kan godt tørkes i en dag i kjøleskap før bruk. Trekk pølsene i 70–80 C° vann i fem til ti minutter før de brunes raskt i en varm panne. Ikke snitt pølsene før grilling, da mister de mye saftighet.
- Det blir en del pølser av denne oppskriften, men de kan fryses.