Rull
Nok til én rull
Slik gjør du:
- Rullen sys av slagsiden på dyret. Farmor var nøye på at det skulle være ekstra renskåret kjøtt inni rullen.
- Skjær kjøttet fra bog eller nakke i lange strimler. Skjær bort trevler og sener.
- Bland sammen salt, krydder, løk og gelatinpulver. Legg slagsiden på bordet og jevn kantene, dryss krydderblanding på kjøttsiden og legg inn kjøttstrimlene. Dryss godt med krydder mellom kjøttbitene. Brett slagsiden rundt kjøttet.
- Sett en gaffel midt på rullen for å holde den sammen. Sy sammen med grove kastesting med en bomulls/lintråd. Det kan være enklest å begynne på midten der en satte gaffelen og sy ut til sidene. Press gjerne inn litt mer kjøtt mens en syr, så rullen blir fast og stram.
- Etter at den er ferdig sydd, surres den med hyssing.
- La ligge i kjøleskap et døgn for at krydderblandingen skal sette seg.
- Trekk på svak varme i bortimot 2 timer.
- Når den er ferdigkokt legges den i press, i en syltepresse eller i ei brødform med en spekefjøl oppå.
- Kan fryses.