Bunn
- 90.00 g eggehvite (3 stk)
- 90.00 g sukker (7 ss)
- 1.00 egg
- 60.00 g eggeplomme (3 stk)
- 30.00 g mel (3 ss)
- 30.00 g skoldede mandler (skolder du selv er det viktig at de blir helt tørre før de brukes)
- 20.00 g smør (smeltet og fingervarmt)
Lett vaniljekrem
- 1.00 gelantinplate
- 0.50 vaniljestang
- 1.50 dl H-melk
- 30.00 g sukker
- 1.00 eggeplomme
- 10.00 g maisenna (1 ss)
- 2.00 dl kremfløte
Sammenrulling
- Friske bringebær
Slik gjør du
Bunn
Forvarm ovnen til 180°C. Kjør mel og mandler helt fint på en kjøkkenmaskin. Pisk eggehvite til stiv marengs mens du strør i sukkerert litt etter litt. Rør sammen egg og eggeplomme og rør det inn i marengsen. Vend inn mel og mandler. Ha i smøret til slutt. Ha i noen dråper med sterk rød konditorfarge. Stryk ut på smurt bakepapir eller silikonmatte i en firkant på 35 x 40 cm. Stek i ca 10–12 minutter. Kjenn på kaken. Den skal være fast men ikke tørr. Da får du ikke til å rulle den. Ta kaken ut av ovnen og legg umiddelbart et bakepapir på toppen av kaken. Stryk med hånden på bakepapiret slik at det fester seg til kaken. La kaken avkjøle med papiret. Når kaken er avkjølt tar du av papiret. Da vil stekeskorpen henge fast i papiret og du får et boblete mønster på kaken.
Lett vaniljekrem
Du bruker bare 2/3 av kremen i kaken, men det er vanskelig å lage mindre, så resten kan fryses til senere bruk eller serveres i en skål ved siden av.
Splitt vaniljestangen og skrap ut frøene. Bløtlegg gelatinen i kaldt vann i 15 minutter. Ha 1 dl melk, vaniljestang, vaniljefrø og sukker i en kjele (kjelen bør ikke være mer en halvfull), rør det sammen og varm det til kokepunktet. Ha resten av melken og maisenna i en bolle og visp det lett sammen. Visp inn eggeplommen i melk- og maisennablandingen. Hell 2/3 av den varme væsken oppi eggeblandingen litt etter litt mens du rører med en visp. Hell deretter blandingen tilbake i kjelen. La blandingen koke opp og småkoke i 1 minutt mens du hele tiden rører i bunnen av kjelen med en visp (bruk en kraftig håndvisp), slik at kremen ikke brenner seg.
Ta ut vaniljestangen etter at kremen har kokt. Hell kremen over i en bolle. Kryst vannet ut av gelatinen og ha den i den varme vaniljekremen. Rør til gelatinen er smeltet i kremen. Avkjøl.
Pisk fløten til krem. Rør vaniljekremen glatt og vend den inn kremen.
Sammenrulling
Legg rullekaken på bordet opp ned. Skjer evt til kantene på kaken slik at de blir rette. Stryk på et tynt lag med lett vaniljekrem. Det er viktig at kaken er helt kald før kremen strykes på slik at den ikke smelter. Legg en remse med bringebær på den ene langsiden av kaken. Start med å rull kaken rundt bringebærene og fortsett og rull kaken sammen. Avslutt rullingen med skjøten under kaken. Rull bakepapiret rundt kaken og legg den i kjøleskapet i ca 1 time før den serveres.
Sverre Sætres tips & triks
1. Ikke stek kaken for mye, da blir den tørr og vanskelig å rulle. Når du tar den ut, snu den opp ned på et bakepapir og la bakepapiret som var på under steking ligge på. Da beholdes fuktigheten.
2. Legg kaken på bakepapiret uten å sukre det. Da vil stekeskorpen sette seg fast i papiret og forsvinne når du tar av papiret. Det gir kaken et flott utseende med struktur.
3. La kaken bli ordentlig avkjølt før du legger på kremen, ellers smelter den.