Sjøkreps
- 1 kg levende sjøkreps
Sjøkrepscappucino
- skrogene fra sjøkrepsene
- 2 ss solsikkeolje
- 0.5 stk løk
- 0.5 stk gulrot
- 30 g sellerirot
- 2 stk tomater
- 1 ss tomatpuré
- 3 fedd hvitløk
- 1 ts timian
- 6 stk stjerneanis
- 2 dl hvitvin
- 2 ss konjakk
- 6 dl fiskekraft (ev. vann og fiskebuljongterning)
- 3 dl fløte
- salt
- pepper
- sitronsaft
Friterte sjøkrepshaler
- sjøkrepshaler fra 1 kg rå sjøkreps
- 1 ts salt
- kvernet hvit pepper
- 1 stk egg
- 2 dl brødkrumme
- 2 ss hvite sesamfrø
- 2 ss linfrø
- 2 stk sitroner
- 1 l solsikkeolje til fritering
Sjøkrepsen kan renses og paneres dagen før. Suppen kan også lages dagen før. Fritering av sjøkreps må skje rett før servering. Får du kun tak i kokte sjøkreps, kan halene renses som en reke, og halekjøttet brukes som garnityr i suppen. Suppen kokes opp og skummes med lettpisket fløte rett før servering.
- Drep sjøkrepsen med et knivstikk gjennom hodet, mellom øyene.
- Riv halene av sjøkrepsen og skrell dem som en reke. Hvis sjøkrepsen er veldig fersk, kan halene dyppes 15 sekunder i kokende vann og avkjøles i kaldt vann. Da er de lettere å skrelle.
- Sett halene til side.
Sjøkrepscappucino
- Fres sjøkrepsskall og klør i olje sammen med terninger av løk, gulrot og selleri.
- Tilsett hakkede tomater, tomatpuré, hvitløk, timian og stjerneanis. Fres litt lenger og tilsett hvitvin, konjakk og fiskekraft. Kok suppen i 20 minutter og sil kraften. Kok ned kraften til 3 dl. Smak til med salt, pepper og sitronsaft.
- Pisk fløten til lett skum. Ved servering blandes pisket fløte inn i varm sjøkrepskraft. Kok raskt opp, og server umiddelbart.
- Garner med én smørdampet fennikel i strimler og noen kokte sjøkrepshaler per person.
Friterte sjøkrepshaler
- Salt og pepre halene og vend dem i sammenpisket egg. Stryk av det meste av egget og vend halene i brødkrumme blandet med sesam og linfrø.
- Varm opp solsikkeolje til fritering, 180 grader er fint. Friter sjøkrepshalene i to minutter til de er brune og legg dem på kjøkkenpapir for å trekke av fettet.
- Server umiddelbart sammen med sitronbåter og sjøkrepscappuccino.