Pistasjbunn
- 200.00 g Pistasjnøtter
- 150.00 g Sukker
- 2.00 stk Egg
- 100.00 g Smør
- 80.00 g Hvetemel
Sjokoladebonnet
- 2.00 stk Gelatinplater
- 4.00 dl Fløte
- 400.00 g Mørk sjokolade, 61% kakao
- 125.00 g Usaltet smør
Eplesorbet av Gravenstein
- 7.50 dl Eplemost av Gravenstein-epler
- 150.00 g Sukker
- 2.00 stk Eggehviter
Sorbeten kan lages flere uker før servering. Pistasjbunnen kan lages to dager før gjestene kommer. Kaken med sjokoladekremen kan monteres to dager før.
Husk å tempere sjokoladebonneten en time før servering.
Varm ovnen til 180 grader varmluft.
Finhakk pistasjkjernene i en foodprosessor.
Tilsett sukker, egg, smeltet smør og hvetemel og kjør det sammen til en masse.
Fordel pistasjmassen i en tykkelse på 1 cm utover et bakepapir på et flatt stekebrett.
Pistasjmassen skal tilsammen være stor nok til å dekke bunn, sider og topp på en brødform.
Stek pistasjmassen i 10 minutter ved 180 grader varmluft. Avkjøl og del pistasjbunnen i fire biter som passer til bunnen, to sider og toppen på en brødform.
Legg gelatinplatene i kaldt vann i 3 minutter.
Klem ut vannet fra platene, kok opp fløte og ha i gelatinen.
Knus den mørke sjokoladen i biter og ha bitene i en blandebolle.
Hell varm fløte over sjokoladen og la den smelte i fløten.
Rør sammen med en visp til en jevn masse.
Tilsett terninger av usaltet mykt smør og rør det inn i sjokolademassen.
Kle en brødform med bakepapir og legg en pistasjplate i bunnen og en langs hver av langsidene.
Hell sjokolademassen over i en brødformen.
Legg til slutt et pistasjlokk over sjokoladekremen. Sett kaken kaldt over natten.
Hvelv kaken ut av brødformen(når formen er kledd med bakepapir går dette lett). Skjær kaken i skiver på 1 ½ cm og server den romtemperert med eplesorbet av Gravenstein.
Kok opp sukker og 1 dl eplemost.
Avkjøl og tilsett resten av mosten og eggehvitene.
Pisk sammen og sett bollen i fryseren.
Har du en ismaskin bruker du selvfølgelig den, og fryser sorbeten der isteden.
Om ikke, ta sorbeten opp når den er fryst og del den i biter på 5 cm og ha den i en foodprosessor.
Kjør sorbeten slett i 5 minutter.
Oppbevar sorbeten i fryseren i en beholder med lokk. Ved servering tempereres sorbeten i kjøleskapet i en halv time slik at det blir lett å skjære ut fine kuler av sorbeten.