Sprø skreipinner
- 800 g skrei
- 2 ss mel
- 2 ss yoghurt
- 1 stk eggeplomm
- 1 ts salt
- 200 g panko strøbrød
- 200 g klaret smør til steking
- 1 skvis sitron
Søtpotetfries med parmesan
- 800 g søtpotet
- 4 ss olivenolje
- 1 ts salt
- 1 stk eggehvite
- 2 ss rismel
- 2 ss parmesan, finrevet
- noen dråper sitron og salt
Gribiche-saus
- 2 stk hardkokte, kalde egg
- 1 stk sjalottløk
- 2 ss hakket sylteagurk
- 2 ss kapers
- 1 ss dijonsennep
- 150 g majones
- 4 ss kjørvel/estragon
- 4 ss persille
- 1 ts sitron
Slik gjør du:
Sprø skreipinner
- Renskjær skreien og del den i valgfrie biter, gjerne to-tre ganger så store som vanlige fiskepinner. Vend bitene i hvetemel.
- Blande yoghurt, salt og eggeplomme og dypp fisken så i dette. Vend deretter fisken i rikelig med panko slik at den får et tykt og tett lag med panko/brødsmuler rundt hele.
- Stek fisken i klaret smør for optimal smak og utseende. Ikke ha for varm panne under stekingen, da kan brødskorpen bli svidd før fisken er ferdig inni.
Søtpotetfries med parmesan
- Skrell søtpoteten og skjær den i klosser fremfor staver. Da holder de formen bedre. Størrelsen bør være ca 2x2 cm. Vend de i salt og olje og spre utover et ovnsbrett med bakepapir. Stek potetene i 30 minutter på 180 grader, til de er myke og har fått en liten stekeskorpe. La poteten dampe fra seg før hele brettet settes kald til avkjøling. Når potetene er kalde, blir de litt fastere i konsistensen og de går ikke så lett i stykker i den videre prosessen. Alt dette kan gjøres flere dager før potetene skal friteres, oppbevar de da tildekket i kjøleskap.
- Pisk en eggehvite med en klype salt og en spiseskje vann. Hell dette over klossene slik at de får en våt hinne. Dryss på finrevet parmesan og rismelet litt etter litt.
- Varm opp oljen til 160 grader og friter søtpotetene godt. Dette tar sikkert fem minutter. Når de begynner å flyte i oljen, begynner det nærme seg noe. Løft de ut og over på kjøkkenpapir slik at fettet trekkes ut, da holder de seg sprø lengre. Drypp over noen dråper sitron og nok salt ved servering.
Gribiche-saus
- Bland majones, sennep, salt, sitronsaft i en bolle.
- Hakk opp kalde kokte egg, sylteagurk, urter, kapers og sjalottløk i biter og vend dette inn i majonesen. Vips så har du en oppgradert remulade som passer til alt.