Gratinert sjøkreps
- 4.00 kreps – en kreps per person
- urtesmør
- 250.00 g meierismør
- 0.25 rød chili (ta ut frøene)
- 0.50 grønn chili (ta ut frøene)
- 1.00 sjalottløk
- 0.50 sitrongress
- 1.00 fedd hvitløk
- 5.00 ss kikkoman soyasaus
- 20.00 g skrelt ingefærrot
- zest (revet skall) av én sitron
Soyasaus
- 2.00 dl Kikkoman soyasaus
- 1.00 dl sukker
- 1.00 sitrongress
- 20.00 g skrelt ingefær
- 2.00 fedd hvitløk
- 2.00 kvaster dill
- saft og zest av én sitron
Urteolje
- 1.00 dl nøytral olje
- 1.00 potte dill
- 1.00 kvast bladpersille
- litt salt
Fire personer – bruk fire kreps
Bruk helst levende sjøkreps (bestill av fiskehandleren i god tid). Norske frosne har også bra kvalitet. Behandles som fersk etter tining i kjøleskap. Ferdigkokt sjøkreps tåler lite varmebehandling. Bruk helst kjøttet slik det er.
Slik gjør du
Temperer smøret til det er mykt, nesten flytende. Finhakk ingrediensene, rør dem inn i smøret sammen med soyasaus og sitronzest. Ha smøret i en sprøytepose.
Soyasaus
Ha alle ingrediensene i en kasserolle. Kok inn på svak varme til den har fått sirupskonsistens. Siles.
Urteolje
Kjør i food processor. Ha i gryte og gi et oppkok. Sil av. Legg krepsen på en fjøl, sett kniven i bakhodet på den og dra kniven ned langs ryggen, uten å skjære helt gjennom. Nå kan den åpnes som en sommerfugl. Tarmen som ligger langs ryggen skal ut. Fjern også innmaten. Skyll krepsen forsiktig til bare det hvite kjøttet er igjen.
Knekk klørne ved leddene slik at de også kan spises. Legg krepsen på en ovnsplate. Sprøyt urtesmøret på sommerfuglen slik at alt kjøttet dekkes. Gratiner krepsen i ovnen på 250 grader i ca. fire til seks minutter. Når du har tatt ut krepsene, øs dem videre med smøret fra ovnsplaten.
Server sommerfuglkrepsen med soyasausen, urteolje og gjerne små salatblader og ertepuré og gulrotpuré.