Mats Vaulen viser hvordan du griller norsk hummer på hans måte.
Slik gjør du
- Lag bechamelsaus etter oppskriften under.
- Forvell spinaten i lettsaltet vann i 1 minutt.
- Sil den og avkjøl i isvann.
- Sil på nytt og klem ut så mye væske som mulig. Grovhakk spinaten og vend den inn i bechamelen.
- Smak til med mer muskat, cayenne, revet sitronskallog litt sitronjuice.
- Kok opp vann og havsalt og tilsett hummeren når det fosskoker. Pass på at kjelen er stor nok til både hummer og kokevannet.
- Kok i 5 minutter.
- Ta ut hummeren og avkjøl den i isvann.
- Når hummeren er avkjølt, sil av isvannet og tørk godt.
- Del hummeren i 2 på langs. Ta av klørne, rens dem for hummerkjøtt og sett til siden.
- Prøv å beholde hummeren hel. Ta ut halen fra skallet og rens hodet. Kutt halen i mellomstore biter og bland med klokjøttet.
- Legg hummerkjøttet tilbake i hummerskallet og dekk med bechamel. Heretter kan hummeren stå kald til den skal brukes.
- Anretning: Fyr opp grillen eller varm ovnen til 200C.
- Romtemperer hummeren og dryss over panko eller brødsmuler og litt cayenne.
- Legg hummeren ved siden av kullet og grill under lokk til toppen er lett gyllen og hummeren gjennomvarm.
- Serverpå fat eller tallerken med salat og sitron ved siden av.
Behcamelsaus
- Kok opp melk med 0,5 ts salt, litt revet muskattnøtt og skall fra sitronen. Sett til side for å trekke smak.
- Kutt løken i små terninger og fres i smøret i en liten kasserolle.
- Tilsett hvetemel og la det frese forsiktig i ca. tre minutter. Det skal ikke brunes.
- Kok opp melken igjen, sil den og spe inn i smør- og melblandingen under omrøring.
- La sausen koke på lav temperatur i noen minutter og smak til med salt.
- Sett sausen til side.