(gir ca. 200 g smør, avhengig av fettprosenten i fløten/rømmen som kan variere noe)
Slik gjør du:
Ønsker en et smør med mer smak bør en bruke rømme, det gir smøret en syrlig karakter.
Ha fløten/rømmen i en kjøkkenmaskin og visp på høy fart. Det er en fordel om det er lokk til bollen - når massen er i ferd med å skille seg, er det lett at kjernemelka spruter over kanten.
Det er lurt å skru ned hastigheten når en ser at rømmen er i ferd med å falle sammen, kjør på lavhastighet noen omganger for å samle smøret rundt vispen.
Sil av kjernemelka gjennom et dørslag eller en sil. Nå må smøret vaskes, det vil si knas under rennende, kaldt vann, eller at ved å tilsette vann i bollen. En må vaske med flere vann, helt til at all kjernemelk er ute.
Om en skal bruke smøret ferskt kan litt kjernemelkrester gi god smak, men det får dårligere holdbarhet. Ta gjerne vare på kjernemelkrester og bruk i for eksempel kake.
Kna inn ønsket saltmengde i smøret, eller server smøret usaltet med et dryss flaksalt.