Smørbrød med røkt knoke
- 6 stk skiver landbrød
- 1 stk røkt svineknoke
- 1 stk løk
- 1 ts hel pepper
- 2 stk laurbærblad
- 200 g grønne bønner
- 200 g Puy-linser (100 gram tørre = cirka 200 gram ferdig kokt)
- 1.5 dl olivenolje
- 0.5 stk rødløk
- 4 stk stilker av flat persille
- 1.5 ss rødvins- eller sherryeddik
- 8 stk småtomater
- 250 g majones
- 4 ss dijonsennep
- 1 stk pakke småsalat
Slik gjør du
Trykk-koking av svineknoke:
- Skyll knoken 30 minutter i kaldt vann.
- Legg den i kjelen og fyll vann til litt over midten av knoken og ikke bruk salt i vannet, kun løk, hel pepper og laurbærblader.
- Sett på lokket, kok opp kjelen, skru ned varmen til 3/9 slik at den ligger på kokepunktet uten av ventilen står og blåser ut «hard» steam hele tiden. Trykket i kjelen er nå 120 dpi, noe som gir en effektiv varme på 120 grader. Kok knoken i 1,5 time, trekk kjelen til siden og slipp ut dampen før lokket vris til siden.
- Prøv nå å vri litt på beinet, løsner det lett er det bare å løfte knoken ut og la den avkjøle seg 30 min før man fjerner skinn og ben. Plukk kjøttet litt fra hverandre og legg det på smørbrødet.
- Det kan være litt størrelsesforskjell på knokene. Har du en stor knoke og beinet ikke løsner lett, kokes den bare 30 minutter til.
Koking i vanlig kjele:
- Kok knokene på lav varme under lokk i tre-fire timer sammen laurbærbladene og pepper.
- Fjern fett, koagulert blod og skum som trekker til overflaten underveis.
- Skrell løken og del den i to. Løk og krydder får være med å koke siste timen til knoken slipper benet og blir mør.
Linsevinaigrette:
- Legg linsene i rikelig med kaldt vann i seks timer. Skyll linsene godt, hell av vannet og legg de i en boks i kjøleskap over natten. Nå stabiliseres vannet i linsene uten at de trekker til seg for mye. Med disse forberedelsene blir det lettere å koke de perfekt uten at de «eksploderer».
- Kok opp linser, vann og salt. Trekk kjelen til side og la de trekke i tre-fem minutter. Hell linsene over i en sil. La de dampe fra seg i fem minutter før de blandes med olivenolje, finhakket rødløk, salt, pepper, persille og rødvinseddik.
Dijon-sennepsmajones:
- Bland majonesen med så mye sennep du tåler og litt til. Det skal være litt sterkt!
- De grønne bønnene kokes i lettsaltet vann i 3 minutter før de avkjøles i kaldt vann og snittes på langs/skrå. Tomatene skives og salaten skylles.
- Legg dette oppå kjøttet og overøs hele smørbrødet med linsevinaigretten.