Grillfisk
- 4 stk ferske makrell (eller annen småfisk)
- 1 ss maisenna
- 2 ss fløte
- 1 ts salt
Dampede blåskjell
- 1 kg blåskjell
- 2 dl hvitvin
Kerala-moilee
- 1 stk løk
- 1 stk chili
- 5 fedd hvitløk
- 75 g frisk ingefær
- 15 stk curryblader (finnes i importbutikker)
- 50 g klaret smør
- 1 ts gurkemeie-pulver
- 1 ts knuste korianderfrø
- 0.5 ts malt kanel
- 1 ss tomatpuré
- 6 dl kokosmelk
- 4 dl blåskjellkraft
- 1.5 ss maisenna (ved behov)
- smak til med limesaft og salt
Basmatiris
Grillfisk
- Rens, skrap, skyll og tørk av makrellen/fisken. Dryss på maisenna og pensle deretter på litt fløte, slik at dette blir en tynne hinne på utsiden.
- Spray den varme grillristen med rikelig med formfett. Legg fisken på moderat varm grill og la den ligge til den har fått en fin skorpe og fisken løsner greit. Grill fisken på begge sider.
- Mistenker du at den ikke er ferdig innerst ved benet, kan den løftes over på aluminiumsfolie eller i en ildfast form og trekke ferdig der.
Dampede blåskjell
- Vask skjellene og fjern dem som lukter mystisk, er knuste eller åpne.
- Kok opp hvitvin, slipp skjellene oppi, sett på lokk og la koke i ett minutt. Vend skjellene og kok i ett minutt til.
- Hell av kraften gjennom en fin sil, den skal brukes i moileen. Behold skjellene under lokk i kjelen frem til de skal blandes inn i moileen, slik at de ikke tørker ut.
Kerala-moilee
- Finhakk løk, chili, ingefær, hvitløk og fres dette godt smør sammen med curryblader i ett minutt. Ha i krydder og tomatpuré og fres dette sammen i et lite minutt til.
- Hell på blåskjellkraft og kokosmelk og kok dette cirka ti minutter, til suppen kokes inn og tykner. Er du fornøyd med smaken, men ikke konsistensen, kan den jevnes med litt maisenna.
- Når fisken er grillet og moileen ferdig kokt, bland inn blåskjellene, dryss over friterte curryblader og server straks.
Basmatiris
- Skyll risen godt. Mål opp vann og ris, og kok opp med litt salt i vannet. Når risen koker godt, skru ned varmen til nivå 3/9. Sett på lokket og la stå på varmen i 15 minutter.
- Trekk kjelen til side, ta av lokket og la risen dampe fem minutter uten å røre i den. Hell to ss solsikkeolje over risen og slå den forsiktig løs uten at risen kleber seg og blir til en seigball.
- Dryss over noen friterte curryblader.