Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Søndagsmiddag

Ovnsbakte epler med nøttemarsipan og rømme

Oppskrift: Ovnsbakte epler fylt med marsipan fra Bent Stiansens «Søndagsmiddag»

Oppskrift: Ovnsbakte epler fylt med marsipan fra Bent Stiansens «Søndagsmiddag»

-
+

Bakte epler

  • 4.00 stk Epler
  • 25.00 g Hasselnøtter
  • 25.00 g Valnøtter
  • 0.50 stk Eggehvite
  • 25.00 g Sukker
  • 1.00 ts Revet sitronskall
  • 1.00 dl Eplemost
  • 2.00 ss Smør
  • 2.00 ss Demerarasukker

Pisket seterrømme tilsmakt med vanilje

  • 2.00 dl Seterrømme
  • 1.00 ts Vaniljesukker med vaniljefrø
  • 1.00 ts Sukker
  • 1.00 ts Sitronsaft

Dette er min barndoms høstdessert.

Vi hadde et epletre av sorten Filipppa i familien og det gav mengder av frukt. Filippa har en syrlig frisk smak som passer til nøtter og sukker. Eplene kan sprekke litt under steking, men det gjør ikke noe, det bare forsterker den gode smaken av bakte epler.

Nøttemarsipanen kan lages flere dager før gjestene kommer.

Eplene blir best hvis de stekes samme dag som de serveres.

Varm ovnen til 180 grader varmluft. Skrell et magebelte av eplene og stikk ut kjernehuset.

Kjør nøtter, eggehvite, sukker og sitronskall til en fast masse i en foodprosessor.

Fyll nøttemassen i hullet der kjernehuset var.

Sett eplene i en ildfast form og hell på vann og eplemost.

Legg 1/2 ss smør på toppen av hvert eple og dryss med demerarasukker (eller vanlig sukker).

Sett formen i ovnen og stek eplene i 40 minutter ved 180 grader varmluft.

La eplene stå ute en halv time slik at de kan serveres lune sammen med sausen og pisket seterrømme eller iskrem.

Bland alle ingrediensene og pisk til en stiv krem. Serveres til eplene.