Lammegryte med kikerter, urter, kummin og soltørkede tomater
- 1.00 kg Benfritt lammekjøtt fra lammebog eller nakke
- 0.50 dl Solsikkeolje
- 2.00 ts Salt
- Kvernet sort pepper
- 2.00 stk Løk
- 4.00 stk Fedd hvitløk
- 0.12 stk Potte frisk timian
- 0.12 stk Potte frisk rosmarin
- 1.00 ss Kummin
- 150.00 g Soltørkede tomater
- 2.00 dl Hvitvin
- 5.00 dl Vann
- 1.00 stk Boks kokte kikerter i vann
Mandelpotetmos med sopp og spinat
- 400.00 g Mandelpoteter
- 1.00 dl Melk
- 1.00 dl Fløte
- 2.00 ss Smør
- 1.00 ts Salt
- Kvernet hvit pepper
- 200.00 g Spinat
- 200.00 g sopp (det du kan finne av fersk sopp)
- 2.00 ss Smør
- 1.00 ts Salt
- Kvernet hvit pepper
Slik gjør du
- Fra nakkekjøtt og bog får vi det beste kjøttet til en lammegryte som skal koke et par timer for å bli mør. Kikerter er en undervurdert råvare i Norge, selv om de er både sunne og billige. Kjøp gjerne ferdigkokte kikerter på boks eller i vakumpakker.
Denne retten blir best om den lages samme dag som gjestene kommer, men poteter, sopp og spinat kan renses og klargjøres dagen før. - Del kjøttet i terninger på 3x3cm.
- Varm en kjele eller jerngryte med solsikkeolje.
Brun kjøttet godt i gryta, fordel det på to omganger. - Krydre med salt og kvernet sort pepper.
- Ta kjøttet ut av gryta og brun grovhakket løk og hvitløk sammen med timian, rosmarin og kummin.
- Tilsett oppdelte soltørkede tomater, hvitvin og vann.
- Ha kjøttet tilbake i gryta, kok opp og la det småkoke i 1,5 time.
- Tilsett en boks med kokte kikerter og la gryta fortsette å småkoke i 30 minutter til.
- Nå skal gryta være smakfull og kjøttet mørt.
Dryss over hakkede friske urter som timian og rosmarin ved servering.
Mandelpotetmos
- Skrell mandelpotetene og del dem i store biter.
- Kok potetene møre i vann i ca 15 minutter.
- Sil av vannet og press dem gjennom en sikt.
- Kok opp melk, fløte, smør, salt og pepper.
- Bland det sammen med potetpureen.
- Rens spinaten, vask den og grovhakk den.
Grovhakk sopp i terninger på 1x1 cm. - Varm en stekepanne med smør og fres soppen til all væske forsvinner.
- Tilsett så grovhakket spinat og dam alt sammen i 2 minutter. Smak til med salt og kvernet hvit pepper.
Hell grønnsakene i en sikt og press ut overflødig væske. Bland grønnsakene med mandelpotetmosen og server til lammegryten.