Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Sverres juleknask

Multekrem à la Sverre

Oppskriften på en søt jul
Sli lager du multekrem à la Sverre

Sli lager du multekrem à la Sverre

-
+

Vannbakkels

  • 1.25 dl vann
  • 1.25 dl melk
  • 110 g saltet smør
  • 2 ts sukker
  • 135 g hvetemel
  • 200 g egg (ca 4 stk.)

Vaniljekrem

  • 1 stk vaniljestang
  • 2.5 dl h-melk
  • 0.75 dl kremfløte
  • 55 g sukker
  • 30 g eggeplomme (2 små)
  • 20 g maisenna

Montering

  • 150 g multer
  • 3 dl kremfløte
  • 2 ss sukker
  • ristede mandler til dekor

1 porsjon gir ca 10 vannbakkels

Vannbakkels:

  • Kok opp vann, melk, sukker og smør i en kjele. Når det koker, tar du kjelen av platen.
  • La kjelen stå av platen med lokk på til smøret har smeltet.
  • Sett kjelen tilbake på platen, og kok opp væsken igjen.
  • Tilsett melet og rør med en tresleiv i kjelen til alt melet er rørt ut i væsken. Fortsett å røre til deigen samler seg og slipper kantene.
  • Ha kjelen på platen og fortsett å røre til det begynner å bli et belegg i bunnen av kjelen. Ta massen ut av kjelen og over i en bolle. La deigen avkjøle seg i noen minutter.
  • Rør inn eggene i deigen, ett og ett av gangen, med en tresleiv eller på maskinen med en grind. Det er viktig å røre godt mellom hvert egg. Når deigen er ferdig til bruk, skal den være jevn og seig.
  • Ha massen i en sprøytepose med en stjernetyll på cirka halvannen centimeter i diameter. Sprøyt ringer på cirka åtte centimeter i diameter.
  • Forvarm stekeovnen til 175℃.
  • Stek vannbakkelsen i cirka 20–25 minutter, til de er gyllenbrune. Det er viktig å ikke åpne ovnen under første halvdel, for da kan vannbakkelsen falle sammen. Når vannbakkelsen høres hule ut når du banker på dem, er de ferdige.
  • Ta vannbakkelsen ut av ovnen og avkjøl på rist. Du får flere vannbakkelsringer enn du trenger, men det er vanskelig å lage mindre oppskrift. Stekte vannbakkels kan fryses til senere bruk.

Vaniljekrem:

  • Splitt vaniljestangen og skrap ut frøene.
  • Ha 2 dl melk, vaniljestang og -frø, fløte og sukker i en kjele (kjelen bør ikke være mer enn halvfull), rør det sammen og varm det til kokepunktet.
  • Ha resten av melken og maisenna i en bolle og visp det lett sammen.
  • Visp inn eggeplommene i melk- og maisennablandingen.
  • Hell 2/3 av den varme væsken oppi eggeblandingen litt etter litt mens du rører med en visp.
  • Hell deretter blandingen tilbake i kjelen. La blandingen koke opp og småkoke i ett minutt mens du hele tiden rører i bunnen av kjelen med en visp (bruk en kraftig håndvisp), slik at kremen ikke brenner seg.
  • Ta ut vaniljestangen etter at kremen har kokt. Hell kremen over i en bolle. Dekk kremen med plast og sett den i kjøleskapet. Fyll vaniljekremen i en sprøytepose.

Montering:

  • Del vannbakkelsringen i to. Én vannbakkelsring blir to porsjoner. Fyll vaniljekrem i vannbakkelsen. Legg godt med multer på vaniljekremen.
  • Pisk fløte og sukker til krem. Ha kremen i en sprøytepose med stjernetyll og sprøyt krem over multene. Strø på hakkede mandler og pynt med multer.
  • Et alternativ til vanlig krem er å lage sjokolade-ganache som til riskremkaken, og bruke dette istedenfor.