Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Sverres juleknask

Riskrem som kake

Oppskriften på en søt jul
Slik lager du riskrem som kake

Slik lager du riskrem som kake

-
+

Mandelbunn

  • 80 g mandler
  • 50 g melis
  • 60 g eggehvite (2 stk.)
  • 40 g sukker

Ris-ganache

  • 3 stk plater gelatin
  • 3.5 dl fløte
  • 80 g hvit sjokolade
  • 50 g kokt kald ris

Kirsebærgelé

  • 0.5 vaniljestang (frøene)
  • 0.5 ts kanel
  • 0.5 ts malt stjerneanis
  • 100 g sukker
  • 150 g kirsebær uten stein
  • 50 g bringebær
  • 3 stk gelatinplater

1 porsjon er nok til én kake (kakering på 20 x 5 cm)

Mandelbunn:

  • Forvarm stekeovnen til 180 °C.
  • Finhakk mandlene i en kjøkkenmaskin sammen med melis.
  • Pisk eggehvite og sukker til marengs i en kjøkkenmaskin eller for hånd. Vend mandelblandingen i marengsen med en slikkepott. Fyll dette i en smurt 20 centimeter kakering.
  • Stek bunnen midt i ovnen i cirka 20 minutter. Avkjøl bunnen på bakepapiret.

Ris-ganache:

  • Bløtlegg gelatinen i kaldt vann i cirka fem minutter.
  • Finhakk sjokoladen.
  • Kok opp fløte.
  • Kryst vannet ut av gelatinen og smelt den i den varme fløten.
  • Hell fløten over sjokoladen og la den stå noen minutter før den røres godt sammen. Kjør den gjerne på en stavmikser.
  • Sett i kjøleskap til den blir helt kald.
  • Pisk ganachen glatt i en mikser.
  • Del massen i to, og rør kald ris inn i den ene halvparten. Den andre halvparten skal være uten ris, ettersom den skal sprøytes på toppen av kaken. Med riskorn i kremen blir den vanskelig å sprøyte.

Kirsebærgelé:

  • Bløtlegg gelatinen i kaldt vann i cirka fem minutter. Ha bær og krydder i en kjele og kok opp.
  • Kryst vannet ut av gelatinen og smelt den i de varme bærene. Sett til side til den blir kald, men den skal ikke stivne. Geleen skal begynne å sette seg og bli tyktflytende.

Montering:

  • Ta bunnen ut av ringen og vask ringen. Legg bunnen tilbake i ringen.
  • Ha ganache med ris på mandelbunnen. Tøm på den kalde, men fortsatt flytende geleen på toppen av ris-ganachen. Sett i kjøleskap eller fryser til geleen stivner.
  • Ha ganachen uten ris i en sprøytepose, og sprøyt den på toppen av kaken. Sett i kjøleskap til kaken setter seg.
  • Ta ringen av kaken.

Sjokoladekant:

  • Hvis du vil dekorere litt ekstra: Klipp en strimmel av bakepapir som er like høy som kaken og like lang som kaken i omkrets.
  • Smelt sjokolade, mørk eller lys. Jeg har brukt bringebærsjokolade, som er hvit sjokolade blandet med tørket bringebærpulver. Stryk sjokoladen på bakepapiret og legg det rundt kaken. Sett kaken i kjøleskapet. Når sjokoladen er stivnet, tar du av papiret.
  • Tips: Legg en mandel i kaken, og server kaken med en marsipangris. Den som får mandelen, får grisen i gave.