Mandelbunn
- 80 g mandler
- 50 g melis
- 60 g eggehvite (2 stk.)
- 40 g sukker
Ris-ganache
- 3 stk plater gelatin
- 3.5 dl fløte
- 80 g hvit sjokolade
- 50 g kokt kald ris
Kirsebærgelé
- 0.5 vaniljestang (frøene)
- 0.5 ts kanel
- 0.5 ts malt stjerneanis
- 100 g sukker
- 150 g kirsebær uten stein
- 50 g bringebær
- 3 stk gelatinplater
1 porsjon er nok til én kake (kakering på 20 x 5 cm)
Mandelbunn:
- Forvarm stekeovnen til 180 °C.
- Finhakk mandlene i en kjøkkenmaskin sammen med melis.
- Pisk eggehvite og sukker til marengs i en kjøkkenmaskin eller for hånd. Vend mandelblandingen i marengsen med en slikkepott. Fyll dette i en smurt 20 centimeter kakering.
- Stek bunnen midt i ovnen i cirka 20 minutter. Avkjøl bunnen på bakepapiret.
Ris-ganache:
- Bløtlegg gelatinen i kaldt vann i cirka fem minutter.
- Finhakk sjokoladen.
- Kok opp fløte.
- Kryst vannet ut av gelatinen og smelt den i den varme fløten.
- Hell fløten over sjokoladen og la den stå noen minutter før den røres godt sammen. Kjør den gjerne på en stavmikser.
- Sett i kjøleskap til den blir helt kald.
- Pisk ganachen glatt i en mikser.
- Del massen i to, og rør kald ris inn i den ene halvparten. Den andre halvparten skal være uten ris, ettersom den skal sprøytes på toppen av kaken. Med riskorn i kremen blir den vanskelig å sprøyte.
Kirsebærgelé:
- Bløtlegg gelatinen i kaldt vann i cirka fem minutter. Ha bær og krydder i en kjele og kok opp.
- Kryst vannet ut av gelatinen og smelt den i de varme bærene. Sett til side til den blir kald, men den skal ikke stivne. Geleen skal begynne å sette seg og bli tyktflytende.
Montering:
- Ta bunnen ut av ringen og vask ringen. Legg bunnen tilbake i ringen.
- Ha ganache med ris på mandelbunnen. Tøm på den kalde, men fortsatt flytende geleen på toppen av ris-ganachen. Sett i kjøleskap eller fryser til geleen stivner.
- Ha ganachen uten ris i en sprøytepose, og sprøyt den på toppen av kaken. Sett i kjøleskap til kaken setter seg.
- Ta ringen av kaken.
Sjokoladekant:
- Hvis du vil dekorere litt ekstra: Klipp en strimmel av bakepapir som er like høy som kaken og like lang som kaken i omkrets.
- Smelt sjokolade, mørk eller lys. Jeg har brukt bringebærsjokolade, som er hvit sjokolade blandet med tørket bringebærpulver. Stryk sjokoladen på bakepapiret og legg det rundt kaken. Sett kaken i kjøleskapet. Når sjokoladen er stivnet, tar du av papiret.
- Tips: Legg en mandel i kaken, og server kaken med en marsipangris. Den som får mandelen, får grisen i gave.