Gresskarkjernebunn
- 40.00 g gresskarkjerner
- 12.00 g hvetemel (1 toppet ss)
- 60.00 g eggehvite
- 60.00 g sukker
Ostefyll
- 600.00 g kremost naturell (romtemperert)
- 150.00 g sukker
- 4.00 egg
- frøene fra en halv vaniljestang
- saft av1 lime
Topping
- 6.00 dl seterrømme
- 6.00 ss melis
- frøene fra en halv vaniljestang
- 1.00 dl gresskarkjerner
Tindvedsaus
- 1.00 dl appelsinjuice
- 50.00 g sukker
- 0.50 ts maisenna utrørt i 1 ss kaldt vann
- 0.50 dl tindvedsaft
Slik gjør du:
Gresskarkjernebunn
Forvarm stekeovnen til 180°C. Hakk kjerner og hvetemel i en kjøkkenmaskin. Pisk eggehvite og halvparten av sukkeret til stiv marengs. Tilsett resten av sukkeret når marengsen er stiv og pisk det inn. Vend kjerneblandingen inn i marengsen med en slikkepott. Fyll i smurt springform på 24 centimeter i diameter, cirka 4,5 cm høy. Stek bunnen midt i ovnen i cirka 20 til 30 minutter. Ta ut og avkjøl.
Ostefyll
Skru ned stekeovnen til 150°C. Ha alle ingrediensene i en kjøkkenmaskin og kjør blandingen glatt. Fyll massen på toppen av bunnen og stek i cirka 45 minutter. Massen være fast men «disse» litt som en karamellpudding. Ta ut og avkjøl i formen i kjøleskap til den er helt kald, gjerne natten over.
Topping
Rømmen, melisen og vaniljefrøene piskes stiv på kjøkkenmaskin, og strykes på toppen av den avkjølte kaken. Gresskarkjernene kokes i salt vann (skal smake havvann) i cirka fem minutter. Sil av og tørk kjernene på et klede. Stek kjernene i ovnen på 180°C til de blir sprø og gyldne. Avkjøles og knuses lett.
Tindvedsaus
Kok opp appelsinjuice og sukker. Tilsett den utrørte maisennaen og rør det godt sammen med en visp. La sausen småkoke i 1/2 minutt. Sett den til avkjøling. Smak til med tindvedsaft. Er sausen tykk, spe med litt appelsinjuice.
Sverre Sætres tips og triks:
1. Ha i en klype salt når eggehviten skal piskes, det binder proteinet og marengsen blir bedre.
2. Pisk eggehviten rolig og ha i litt sukker av gangen. Dumpes alt oppi med en gang, vil eggehviten ikke stivne ordentlig.
3. Ikke overstek ostefyllet. Kaken er klar når den disser litt, som karamellpudding. La kaken stå og bli helt kald før den skjæres den opp.