Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Sverres klassiske kaker

Kvæfjordkake

Nasjonalkaken
Oppskrift på kvæfjordkake av Sverre Sætre

Oppskrift på kvæfjordkake av Sverre Sætre

-
+

Kakebunn

  • 100.00 g smør
  • 100.00 g sukker
  • 80.00 g eggeplomme
  • 4.00 ss H-melk
  • 100.00 g hvetemel
  • 1.00 ts bakepulver

Mandelmarengs

  • 150.00 g sukker
  • 100.00 g eggehvite
  • 4.00 ss mandler i skiver

Appelsinkrem

  • 1.00 gelatinplate
  • 0.50 vaniljestang
  • 1.00 dl appelsinjuice
  • 0.50 dl appelsinjuice
  • 30.00 g sukker
  • 1.00 eggeplomme
  • 10.00 g maisenna
  • 2.00 dl kremfløte

Kakebunn

Rør smør og sukker til det er lyst og luftig. Bland inn eggeplommer og melk. Tilsett hvetemel og bakepulver og rør det hele glatt. Bruk en palett og stryk ut røren på et bakepapir i to rundinger på 22 centimeter i diameter.

Mandelmarengs

Forvarm stekeovnen til 150°C. Pisk eggehvitene og 1/3 av sukkeret til løs marengs. Tilsett 1/3 til av sukkeret litt etter litt og pisk marengsen stiv. Tilsett det siste av sukkeret og pisk godt inn. Stryk marengsen utover kakebunnene som du har strøket ut på bakepapiret. Dryss mandler i skiver på marengsen.

Stek bunnene i cirka 20 minutter. Skru ned varmen på ovnen til 140°C og stek i cirka ti minutter til. Kjenn på marengsen. Den skal være sprø. La bunnene bli avkjølt før du tar dem av bakepapiret. De skal være myke inni og sprø utenpå.

For et annet utseende kan marengsen has i en sprøytepose med en tyll på cirka én centimeter og så sprøytes på kaken.

Appelsinkrem

Splitt vaniljestangen og skrap ut frøene. Bløtlegg gelatinen i kaldt vann i fem minutter. Ha 1 dl juice, vaniljestang, -frø og sukker i en kjele (den bør ikke være mer en halvfull), rør det sammen og varm til kokepunktet. Ha resten av juicen og maisenna i en bolle og visp det lett sammen. Visp inn eggeplommen i maisennablandingen.

Hell 2/3 av den varme væsken oppi eggeblandingen litt etter litt mens du rører med en visp. Hell så blandingen tilbake i kjelen og la den koke opp og småkoke i ett minutt – rør hele tiden i bunnen av kjelen med en visp (bruk en kraftig håndvisp), slik at kremen ikke brenner seg. Ta ut vaniljestangen og hell kremen over i en bolle. Kryst vannet ut av gelatinen og ha den i den varme kremen. Rør til gelatin­en er smeltet i kremen. Avkjøl til romtemperatur.

Pisk fløten til krem. Rør vaniljekremen glatt og vend inn kremen. Snu den ene bunnen og legg den med marengssiden ned. Stryk kremen ut på bunnen. Dekk kremen med cirka 300 g friske bær – gjerne bringebær og jordbær. Legg den andre bunnen på toppen, med marengssiden opp.

Sverres Sætres tips & triks

1. Pisk eggehvitene på lav hastighet, og ha i en klype salt, det binder proteinet og marengsen blir bedre. Siste 1/3 av sukkeret kan has i når marengsen er stiv.

2. Bruk gjerne en sprøytepose for å lage mønsteret.

3. Hvis kaken skal være rund: tegn opp størrelsen på baksiden av et bakepapir, som du snur og sprøyter ut marengsen oppå.