Sukkerbrød
- 2.00 eggeplommer
- 4.00 egg
- 120.00 g sukker
- 90.00 g hvetemel
Vaniljefromasj
- 5.00 plater gelatin
- 0.50 vaniljestang
- 3.00 dl melk
- 4.00 eggeplommer
- 120.00 g sukker
- 3.00 dl kremfløte
Dynk
- 0.50 dl vann
- 4.00 ss sukker
- 1.00 dl appelsinjuice
- 300.00 g bringebær
Pynt
- 150.00 g marsipan med ca. 50 % mandelinnhold
- 100.00 g bær
Slik gjør du
Forvarm stekeovnen til 180ºC. Pisk eggeplommer, egg og sukker luftig i en kjøkkenmaskin. Sikt melet og vend det inn i eggemassen med en slikkepott. Fyll en kakering som er 22 cm i diameter og 6 cm høy. Stek bunnen midt i ovnen i 20–30 minutter til den er gylden. Stikk en kakenål eller trepinne i bunnen. Er den tørr når den kommer ut, er kaken ferdig. Avkjøl i ringen.
Vaniljefromasj
Bløtlegg gelatinplatene i kaldt vann i minimum 5 minutter. Splitt vaniljestangen og skrap ut frø. Varm opp vaniljestang, frø, sukker og melk til kokepunktet. Visp eggeplommene lett sammen. Hell den varme væsken i eggeblandingen mens du rører med en visp. Kryst vannet ut av gelatinplatene, og legg dem i den varme sausen. Rør godt så gelatinen blander seg ordentlig med vaniljesausen. Sett sausen til avkjøling i kjøleskapet eller i et vannbad med kaldt vann. Rør i sausen jevnlig slik at gelatinen ikke klumper seg. Den skal begynne å bli tykk, men ikke ha klumper. Pisk fløten til krem, og vend den inn i sausen.
Dynk
Kok opp sukker og vann, og avkjøl til romtemperatur. Ha i appelsinjuice.
Skjær bunnen ut av ringen og vask ringen. Del bunnen i to på langs. Legg en bunn i ringen og dynk med appelsindynken. Fyll ca. 2 cm med vaniljefromasj i ringen. Fordel bringebærene utover fromasjen, og trykk dem forsiktig ned. Bærene skal komme ned i fromasjen. Bruk en skje og stryk fromasj over bærene slik at de blir dekt med fromasj. (Pass på at bærene ikke kommer i kontakt med kakeringen. Da vil de vises på utsiden av kaken og kan begynne å væske.) Legg på neste lag med bunn og dynk bunnen. Ha på resten av fromasjen. Bruk en stekespade og stryk den jevn med ringen. Sett den i kjøleskapet til den setter seg og stivner.
Pynt
Rull kuler av marsipanen. Pensle ev. med konditorfarge. Her er det brukt gullpulver på noen av kulene. Ta av ringen og pynt kaken.
PS! Eggehvitene som blir til overs kan fryses til senere bruk.
Sverres Sætres tips & triks
1. Bruk bakepapir i bunnen av formen, men ikke smør ringen. Da fester sukkerbrødet seg litt i kantene, og synker ikke sammen like lett. Løsne med kniv.
2. Avkjøl vaniljesausen før du har oppi pisket krem, og rør litt av og til, slik at gelatinet ikke stivner langs kantene. Da unngår du klumper i sausen.
3. Snurr sukkerbrødet rundt med den ene hånden, mens du skjærer langs kanten med den andre. Bruk brødkniven. Da får du rette og fine bunner.