Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Sverres klassiske kaker

Omelette Norvegienne

En kake av is og ild
Oppskrift på Omelette Norvegienne av Sverre Sætre

Oppskrift på Omelette Norvegienne av Sverre Sætre

-
+

Kirsebærterrin

  • 100.00 g kirsebær som ligger på sprit
  • 50.00 g sukker
  • 0.50 dl vann
  • 2.00 gelatinplater

Bunn

  • 1.00 l vaniljeis (en god kjøpt eller lag selv)
  • 3.00 egg
  • 60.00 g sukker
  • 60.00 g hvetemel

Marengs

  • 4.00 eggehviter
  • 60.00 g sukker
  • 60.00 g melis

Servering

  • 2.00 dl cognac

Kirsebærterrin

Rens bærene for sten og kjør de i matprosessor.  Bløtlegg gelatinen i kaldt vann i ca 5 minutter. Kok opp vann og sukker. Kryst vannet ut av gelatinen og smelt i sukkerlaken. Vent til blandingen blir fingervarm og rør inn kirsebærpureen. Er laken for varm fordamper alkoholen i kirsebærene. Hell i en flat form slik at den blir ca 1 cm tykk.  Sett i fryseren slik at den stivner.

Bunn

Forvarm ovnen til 200°C. Pisk egg og sukker til eggedosis. Vend inn siktet mel med slikkepott. Stryk massen utover til et rektangel på 25  40 cm. Stek rulladen til den er gyllen, ca. 7 min. Avkjøl.

Imens tar du isen ut av fryseren og setter den i kjøleskap så den blir litt myk. Skjær bunnen i en bit som er 20 x 10 cm og en som er 20 x 20 cm. Legg den minste biten i bunnen på et fat. Fordel isen på midten av bunnen. Kutt noen biter av geleen og og dytt ned i isen. Legg den største bunnen over isen og klem den rundt isen slik at den danner en takrenne-form. Ikke bruk for mye tid med å kle isen med sukkerbunnen – du vil unngå at isen smelter. Sett kaken i fryseren.

Marengs

Pisk eggehviten luftig, tilsett sukker litt etter litt. Når hviten er stiv pisker du inn melis. Bruk en palett og stryk marengsen på hele kaken. Vil du gjøre det ekstra fint kan du bruke en sprøytepose og sprøyte marengsen i et mønster på kaken. Sett tilbake i fryseren så kaken får sette seg ytterligere før servering.

Før servering tar du kaken ut av fryseren og brenner av overflaten med en skibrenner så marengsen får farge. Alternativt kan du sette kaken i ovnen under glovarmt grillelement til den får farge. NB: Dette går fort! Så hold øye med kaken hele tiden.

Gjør alt klar til servering før du tar kaken ut av fryseren, og server umiddelbart etter at den er ute av ovnen – slik at du ikke går glipp av kontrasten mellom den myke og kalde innsiden og den varme utsiden av kaken.

Servering

Demp lyset i lokalet. Tenn på lunken cognac så det begynner å brenne i kjelen. Bruk en stor skje eller øse og hell brennende sprit over kaken når den står på bordet. Server med friske bær.

Sverres Sætres tips & triks

1. Bruk gjerne en skibrenner for å brenne av marengsen. Da får du bedre kontroll over brenningen enn om du setter den under grillen.

2. Bruk gjerne sterk sprit, for eksempel cognac, og varm den opp litt – den skal være lun – før du dynker kaken. Da brenner den bedre.

3. Ha litt sprit i geleen, det gir et lavere frysepunkt.

Se viner som passer til:

Dessert i Vindatabasen