Fingerkjeks
- 120.00 g eggehvite
- 120.00 g sukker
- 80.00 g eggeplomme
- 120.00 g hvetemel
- melis
Dynk
- 2.00 dl espresso eller sterk kaffe
- 60.00 g sukker
- 2.00 ss Amaretto
Mascarponekrem
- 1.00 plate gelatin
- 1.00 dl H-melk
- 0.25 dl H-melk
- 0.25 dl kremfløte
- 30.00 g sukker
- 20.00 g eggeplomme
- 10.00 g maisenna
- 125.00 g mascarpone
- 2.00 dl kremfløte
Slik gjør du
Fingerkjeks
Forvarm ovnen til 180°C. Pisk eggehviter og halvparten av sukkeret til stiv marengs i kjøkkenmaskin. Pisk eggeplommer og halvparten av sukkeret til luftig eggedosis i kjøkkenmaskin. Vend de to eggemassene sammen med en slikkepott. Sikt hvetemelet og vend det inn i eggemassen. Fyll røren i en sprøytepose med en tyll på ca 1 cm i diameter. Dekk en bakeplate med bakepapir. Sprøyt røren i ca 12 cm lange stenger på bakepapiret. Sikt melis over fingerkjeksene.
Stek midt i ovnen i 5–8 minutter til de er gyldne. Løft en kjeks fra papiret. Slipper den bakepapiret, er kjeksen ferdig. Avkjøl kjeksene på rist. Du bruker ca halvparten av kjeksen til en 18 cm kake. Resten kan pakkes i plast og fryses til senere bruk.
Dynk
Bland sukker i varm kaffe. Løs opp og smak til med Amaretto. Avkjøl.
Mascarponekrem
Bløtlegg gelatinen i kaldt vann i ca 5 minutter.
Ha 1 dl melk, 1/4 dl fløte og sukker i en kjele, rør sammen og varm opp til kokepunktet. Ha resten av melken og maisenna i en bolle og visp lett sammen. Visp inn eggeplommen i blandingen. Hell den varme væsken i litt etter litt mens du rører med visp. Hell blandingen tilbake i kjelen, kok opp og la småkoke i et halvt minutt mens du hele tiden rører i bunnen av kjelen med visp. Hell kremen over i en bolle.
Kryst vannet ut av gelatinen og ha den i den varme kremen. Rør godt så gelatinen smelter. Sett til avkjøling. Når kremen er kald, piskes den glatt. Rør mascarponen forsiktig inn til massen blir glatt. Til slutt pisker du 2 dl fløte til krem og vender forsiktig inn.
Montering
Sett kakeringen på en flat tallerken. Dypp fingerkjeks godt i dynken og legg dem slik at de dekker bunnen av formen. Fyll mascarponekrem til halvt opp i ringen. Legg på et nytt lag med dynket kjeks. Fyll krem til toppen av ringen. Avkjøl kaken til den stivner.
Dekorer kaken. Her er det brukt smeltet sjokolade, aprikossyltetøy og sitronmelisse. Du kan også drysse kakao over, den tradisjonelle måten å dekorere kaken på.