Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Sverres klassiske kaker

Tiramisu

Kaffe & krem
Oppskrift på tiramisu av Sverre Sætre

Oppskrift på tiramisu av Sverre Sætre

-
+

Fingerkjeks

  • 120.00 g eggehvite
  • 120.00 g sukker
  • 80.00 g eggeplomme
  • 120.00 g hvetemel
  • melis

Dynk

  • 2.00 dl espresso eller sterk kaffe
  • 60.00 g sukker
  • 2.00 ss Amaretto

Mascarponekrem

  • 1.00 plate gelatin
  • 1.00 dl H-melk
  • 0.25 dl H-melk
  • 0.25 dl kremfløte
  • 30.00 g sukker
  • 20.00 g eggeplomme
  • 10.00 g maisenna
  • 125.00 g mascarpone
  • 2.00 dl kremfløte

Slik gjør du

Fingerkjeks

Forvarm ovnen til 180°C. Pisk eggehviter og halvparten av sukkeret til stiv marengs i kjøkkenmaskin. Pisk eggeplommer og halvparten av sukkeret til luftig eggedosis i kjøkkenmaskin. Vend de to eggemassene sammen med en slikkepott. Sikt hvetemelet og vend det inn i eggemassen. Fyll røren i en sprøytepose med en tyll på ca 1 cm i diameter. Dekk en bakeplate med bakepapir. Sprøyt røren i ca 12 cm lange stenger på bakepapiret. Sikt melis over fingerkjeksene.

Stek midt i ovnen i 5–8 minutter til de er gyldne. Løft en kjeks fra papiret. Slipper den bakepapiret, er kjeksen ferdig. Avkjøl kjeksene på rist. Du bruker ca halvparten av kjeksen til en 18 cm kake. Resten kan pakkes i plast og fryses til senere bruk.

Dynk

Bland sukker i varm kaffe. Løs opp og smak til med Amaretto. Avkjøl.

Mascarponekrem

Bløtlegg gelatinen i kaldt vann i ca 5 minutter.

Ha 1 dl melk, 1/4 dl fløte og sukker i en kjele, rør sammen og varm opp til kokepunktet. Ha resten av melken og maisenna i en bolle og visp lett sammen. Visp inn eggeplommen i blandingen. Hell den varme væsken i litt etter litt mens du rører med visp. Hell blandingen tilbake i kjelen, kok opp og la småkoke i et halvt minutt mens du hele tiden rører i bunnen av kjelen med visp. Hell kremen over i en bolle.

Kryst vannet ut av gelatinen og ha den i den varme kremen. Rør godt så gelatinen smelter. Sett til avkjøling. Når kremen er kald, piskes den glatt. Rør mascarponen forsiktig inn til massen blir glatt. Til slutt pisker du 2 dl fløte til krem og vender forsiktig inn.

Montering

Sett kakeringen på en flat tallerken. Dypp fingerkjeks godt i dynken og legg dem slik at de dekker bunnen av formen. Fyll mascarponekrem til halvt opp i ringen. Legg på et nytt lag med dynket kjeks. Fyll krem til toppen av ringen. Avkjøl kaken til den stivner.

Dekorer kaken. Her er det brukt smeltet sjokolade, aprikossyltetøy og sitronmelisse. Du kan også drysse kakao over, den tradisjonelle måten å dekorere kaken på.

 

Se viner som passer til:

Dessert i Vindatabasen