Nok til fire små eller én stor pai
Paibunn
- Bland mel, kaldt smør og salt. Bruk gjerne en kjøkkenmaskin. Vær rask, smøret skal ikke bli varmt.
- Tilsett vann. Kna deigen kjapt sammen, rull den i plast og legg i kjøleskapet i to timer.
- Riv deigen på den grove siden av et rivjern. Trykk deigen ut i en smurt paiform. Stikk hull i bunnen med en gaffel. Legg den i fryseren i én til to timer eller over natten.
- Legg et bakepapir oppå paien og fyll med ris eller erter, slik at ikke deigen krymper eller sveller opp på midten. Stek på 175 grader i 20 minutter, til den blir gyllen. Ta vare på ertene/risen til neste gang du lager pai.
Paifyll
- Vask potetene og skjær dem i tynne skiver. Kok skivene i saltet vann til de blir myke. Sil av vannet og la potetene dampe av seg.
- Visp sammen egg, melk og salt. Riv osten.
- Legg potetskivene utover paideigen og dekk med revet ost. Hell eggeblandingen over til paien nesten er full. Bak i ovnen på 175 grader til eggeblandingen har stivnet – omtrent ti minutter for små paier, 30 minutter for en stor.
- Topp med syltet sopp og eventuelt ferske urter.