Oksekraft
- okseben/kjøttavskjær
- vann
Saus
- 2 stk sjalottløk
- 1 stk stjerneanis
- 6 stk pepperkorn
- 2 ss nøytral olje
- 1 dl hvitvinseddik (gjerne økologisk)
- 2 dl oksekraft (redusert)
- 1 dl syltelake fra soppen
Tilbehør saus
- 2 ss tyttebær, ferske eller frosne
- 2 ss syltet sopp
- 1 ss syltelake fra soppen
- 1 ss hakket persille
- 2 stk sjalottlløk
Oksekraft
- Kjøp okseben eller kjøttavskjær hos en kjøttbutikk/slakter. Spør om å få det saget i mindre biter. Ikke kjøp mer enn din største kjele rommer.
- Legg oksebenet/kjøttavskjæret på et stekebrett og sett i ovnen på 200 grader til det er godt stekt og mørkt gyllent overalt. Sil av fettet som er igjen på brettet. Spar det gjerne. Det kan brukes til å steke grønnsaker i, sautere kål eller spinat, eller sammen med smør i en bearnaise.
- Legg benet i kjelen, dekk med kaldt vann og la det koke i tolv timer. Sil av benet og kast.
- Kok ned oksekraften til en tykk, mørk glace. Kok i to til åtte timer, avhengig av mengde vann og ben.
Saus
- Skjær sjalottløken i strimler. Legg løk, stjerneanis og svart pepper i en kjele. Tilsett olje og eddik og kok inn.
- Hell over oksekraft og syltelake og kok til det får sausekonsistens. Sil sausen gjennom en fin sil.
Tilbehør saus
- Finhakk sjalottløk og persille. Kok opp soppsausen og ha i fyllet.
- Server med dine favorittgrønnsaker, for eksempel ristede rotgrønnsaker. Sausen passer godt til kjøtt som biff, reinsdyr og elg.