Oksehaletaco
- 2.00 hele oksehaler skåret i skiver, eller 1 ½ - 2 kg
- 2.00 løk
- 0.50 bunt persille eller en liten persillerot
Salsa de chile ancho
- 3.00 rehydrerte ancho chili
- 3.00 store plommetomater, tørristet cirka 10 minutter på medium varme
- 1.00 tykk skive løk (helst salatløk), tørristet cirka 10 minutter på medium varme
- 1.00 fedd hvitløk, tørristet cirka 5 minutter på medium varme
- 1.00 ts vegetabilsk olje
- 1.00 laurbærblad
- 0.25 ts malt merian
- 0.12 ts tørket timian
- 3.00 dl oksehalekraft (tilsett litt etter litt, til salsaen er passe tykk)
- smak til med litt salt
Limemarinert rødløk
- 3.00 røde delikatesseløk eller en medium rødløk i tynne skiver
- saften av 1 lime
Guacamole
- 0.25 medium rødløk, finhakket
- 0.25 potte koriander
- 1.00 finhakket jalapeño chili (eller serrano) uten frø og vegger (valgfritt)
- saften av 2-3 limebåter
- 0.33 godt salt
- 3.00 avocado
Slik gjør du
Lag en krydderblanding som du gnir inn kjøttet med. Legg så kjøttet i en plastpose i kjøleskapet over natten.
Brun kjøttet på god varme, gjerne i en jerngryte. Ikke ha for mange stykker i gryta av gangen. Når alle stykkene er godt brunet på utsiden legger du de tilbake i gryta og dekker kjøttet med vann. Tilsett et par grovdelte løk og persille. Kok opp og la kjøttet småkoke i ca 3 timer, til kjøttet er mørt.
Ta oksehalene ut av kraften og la dem kjøle seg ned før du plukker av kjøttet og har det i en skål. Sil kraften og kast løk og persillerester. Ta vare på kraften til salsa.
Salsa de chile ancho
Tomatene, chili, løk, hvitløk og 1 dl av kraften kjøres i blender til en jevn blanding.
Deretter siles miksen gjennom et dørslag. Tilsett krydderne og ønsket mengde kraft. Kok opp og la salsaen simre i 15 minutter. Legg så bitene med oksehalekjøtt i salsaen.
Limemarinert rødløk
Ha løkringene og limesaften i en liten bolle i 20 minutter. Vend rundt nå og da.
Guacamole
Mos dette godt i en stenmorter.
2 – 3 avocado tilsettes og moses sammen med resten.
Legg avocadostenene i guacamolen så holder den friske fargen lenger.
12 maistortillas friteres kjapt i maisolje eller tørkes i ovn cirka 20 minutter på 100 grader.
Server gjerne litt ost til denne retten. Meksikanerne ville valgt queso fresca. Det nærmeste vi kommer er noe magrere oster som feta eller ricotta, selv om disse er litt saltere enn den meksikanske ferskosten.