Farse
- 600.00 g oksekjøttdeig
- 400.00 g svinekjøttdeig
- 2.00 stk gul løk, finhakket
- 2.00 ss grov sennep
- 8.00 ss brødrasp
- 1.00 ts malt muskat
- 1.00 ts pepper
- 1.50 ss salt
- 2.00 dl melk
- 2.00 stk egg
Fylt hodekål
- 1.00 stk hodekål
- 3.00 stk laurbærblad
- 1.00 ss hel sort pepper
- 2.00 stk stjerneanis
- 2.00 stk gul løk, i tykke skiver
- vann eller hønsebuljong
- salt
Hvit saus
- 25.00 g meierismør
- 25.00 g hvetemel
- 1.00 stk gul løk, finhakket
- 1.00 ss sennep
- 5.00 dl h-melk
- 0.50 ts muskatnøtt
- salt og pepper
Baconsmør
- 200.00 g bacon
- 5.00 ss saltet smør
Slik gjør du
- Kjøttdeig, krydder, løk og brødrasp kjøres i eltebolle i to minutter. Tilsett melk og egg litt etter litt.
- Bruk kun halve farsen. Den andre halvdelen kan brukes til å lage kjøttpudding – se egen oppskrift.
Fylt hodekål
- Kok opp vann eller hønsebuljong med laurbærblad, løk, pepper, anis og salt. Bruk så mye væske at det dekker en hodekål.
- Skjær av bunnen på hodekålen og ta ut så mye du kan av innmaten.
- Ha kjøttfarsen fra første oppskrift i kålen, sett bunnen på og knyt sammen med hyssing.
- Kok kålen i buljongen med krydder i cirka 2 timer.
- Serveres med hvit saus, baconsmør og kokte poteter.
Hvit saus
- Smelt smør, fres løken blank. Ha i mel og visp godt sammen. Fres på lav temperatur i noen minutter.
- Varm opp melk. Ha i litt og litt av den varme melken. Pisk underveis og la sausen få et oppkok mellom hver gang. La sausen småkoke i minst 30 minutter.
- Smak til med sennep, salt, pepper og muskatnøtt.
Baconsmør
- Kutt baconet i strimler.
- Ha baconet i en tørr panne på middels temperatur.
- Når det begynner å bli sprøtt, skru ned temperaturen og ha i smøret. Klar til servering.