Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Surdeig

Belgiske vafler

Oppskrift på belgiske vafler

Oppskrift på belgiske vafler

-
+

Dag 1: Gjæret fordeig med tørrgjær

  • 100 g Vann
  • 100 g Hvetemel
  • 1 ts Tørrgjær eller surdeigsstarter

Dag 2

  • 400 g Kefir
  • 400 g Melk
  • 3 stk Eggeplommer
  • 200 g Gjæret fordeig
  • 600 g Hvetemel
  • 0.5 ts Salt
  • 125 g Romtemperert, smeltet meierismør

Dag 3

  • 3 stk Eggehviter
  • 50 g Sukker

Dag 1

Med tørrgjær:

  • Lag en fordeig ved å blande alle ingrediensene sammen.
  • Hvis du bruker tørrgjær: Dekk røren til og la den heve på kjøkkenbenken. Når den har vokst seg dobbelt så stor (2-4 timer), sett i kjøleskapet.

Eller:

  • Mat surdeigen din: Bland 1 ts surdeigsstarter med 100 g mel og 100 g vann og la stå i 6-10 timer avhengig av temperatur på kjøkkenet og hvor aktiv surdeigsstarteren er.

Dag 2:

  • Bland sammen kefir, melk, eggeplommer, fordeig og hvetemel i en stor bolle.
  • La stå på benken i 45 minutter.
  • Tilsett salt og smeltet smør.
  • La blandingen stå på kjøkkenbenken hele dagen for å heve, eller legg den i en kjølebag med nok fryseelementer til å holde deigen nedkjølt på 10-12 grader over natten.

Dag 3:

  • Visp eggehvitene stive med 50g sukker.
  • Bland dette inn i deigen
  • Stek vaflene i belgisk vaffeljern.
  • Stek gjerne opp hele deigen, kjøl ned og legg matpapir mellom hver vaffel. Frys ned det du ikke spiser. De passer utmerket i brødristeren på lav temperatur til frokost midt i uken. De kan også kjøres på tinemodus i mikrobølgeovnen.
  • Om du ønsker en søtere vaffel kan du tilsette mer sukker når du tilsetter eggehvitene til slutt, eller du kan strø sukker rett på deigen i vaffeljernet for å få en knasende effekt. Du behøver ikke smøre vaffeljernet.