Sopp- og nøttestek med tomatglaze
- 2.00 stk tykke skiver landbrød eller lignende
- 2.00 dl plantemelk
- 3.00 dl usaltede nøtter, blanding av valnøtter, hasselnøtter, cashew*
- 3.00 dl havregryn
- 220.00 g naturell tofu
- 1.00 gul løk
- 1.00 selleristang
- 750.00 g blandet sopp
- 4.00 stk hvitløksfedd
- 1.50 ss finhakket timian
- 1.50 ss finhakket oregano
- 1.50 ss finhakket salvie
- 2.50 dl tomatpure (et lite glass)
- 1.00 stk sitron (zest + 2 ss saft)
- 1.00 ss agave
- Salt og pepper
- Rapsolje
*Denne kan lages nøttefri ved å bruke 1,5 dl gresskarkjerner, 1 dl solsikkefrø og ca 1 ss sesamfrø og 1 ss linfrø.
Slik gjør du
1. Start med landbrød. Kutt vekk skorpene, og legg dem i bløtt i mandelmelk. Sett bollen til side. Finn deretter frem nøttene (du velger selv blandingsforhold), og mal dem til en semi-grov masse i en matmølle. Ha dem over i en bolle, og sett til side. Gjør det samme med havregrynene, og sett til side. Ta deretter blokken med tofu, og mal den til en jevn «krem». Ha over i en bolle, og sett til side. Ta deretter soppen, og mal dem grovt, ikke til mos, i matmøllen. Du må sannsynligvis gjøre dette i flere omganger. Ha over i en større bolle.
2. Finn frem en stor og god gryte eller panne og sett den på platen med medium varme. Finhakk løken, og la den surre i noen spiseskjeer med olje til den begynner å bli karamellisert, altså gylden og myk, og det begynner å sette seg litt i bunnen av gryta. Finhakk selleristang og ha den over i gryten sammen med løken. Etter et par minutter har du oppi all den grovhakkede soppen, og lar dette surre til soppen har sluppet all væske og falt sammen og blitt en slags myk masse. Det kan fort ta ti-tolv minutter.
3. Finhakk hvitløk og friske urter, og rør det sammen med halvparten av tomatpureen. Bland deretter inn omtrent en teskje havsalt, og tilsvarende mengde nykvernet pepper.
4. Når soppblandingen har sluppet all væske, skraper du all karamelliseringsskrapet fra bunnen av gryten, og heller over tomatpureblandingen. Dette skal få surre sammen i fire-fem minutter, og nå begynner det altså å lukte bra godt.
5. Klem overflødig mandelmelk ut av brødskivene, og rør dem inn i blandingen. Rør deretter inn nøttene og havregrynene, og ha alt sammen over i en stor bolle, slik at det får avkjøle seg litt. Når det har sluttet å dampe av blandingen, rører du inn tofumosen og skall av en sitron, samt to spiseskjeer sitronsaft. På dette tidspunktet ser du an konsistensen. Den skal være fuktig, men ikke bløt, og om den er det, kan du blande inn mer havregryn.
6. Nøttesteken er bedre hvis den er mer flat enn den er høy, fordi det er da lettere å få den god og gjennomstekt uten at den blir tørr i kantene. Jeg har en firkantet form på ca 20×20 cm. Du kan også bruke rund kakeform, eller en liten langpanne. Kle den med bakepapir og ha farsen over i formen. Bruk en sleiv eller slikkepott til å trykke den godt ned, prøv å få det jevnt over hele formen.
7. For å lage glaze, blander du sammen resten av tomatpureen (jeg gjør dette rett i glasset med agave og litt mer sitronsaft), før du forsiktig smører den oppå nøttesteken. Sett formen inn i ovnen på 200 grader, og la den stå i 1 time og 10-15 minutter. Om du ser at den begynner å bli for mørk oppå, tar du den ut. La den avkjøle seg i formen.