Gulrotfalafel
- 0.50 stk gul løk
- 2.00 stk vårløk
- 2-3 hvitløksfedd
- 2.00 dl havregryn
- 50.00 g cashewnøtter
- 5.00 stk mediumstore gulrøtter
- 1.00 ss paprikapulver
- 1.00 ss cumin
- 0.50 ss pepper
- 0.50 ss salt
- 2.00 ss finhakket frisk koriander
- 1.00 ss olje
Sesamsaus
- 2.00 ss tahini
- 2.00 ss vann
- 4-5 dråper sesamolje/olivenolje
- 4-5 dråper riseddik
- 8-10 dråper sitronsaft
- 1 klype salt
Slik gjør du
Grovhakk løk, vårløk og hvitløk og la det surre i en stekepanne med noen dråper olje og en klype salt, og forvarm ovnen til 200 grader på varmluft.
Rasp gulrøttene på en grov rasp, og la dem surre i stekepanna sammen med grønnsakene. I mellomtiden kjører du havregryn og nøtter til en jevn masse i en kjøkkenmaskin. Det skal ikke bli mel, men ikke store biter heller. Hell det i en bolle og sett til side.
Ha grønnsaksblandingen over i kjøkkenmaskinen, og kjør det til en jevn og passe grov masse. Bland inn krydderne og frisk koriander, og spe på med havregryn/nøtteblanding til du har en fin konsistens. Det skal være litt klissete, men du skal kunne forme boller helt uten problemer.
Bruk hendene til å forme boller av ca 1 ss masse om gangen, og legg dem utover et bakebrett med bakepapir. Stek midt i ovnen i 6-7 minutter, før du snur dem og steker videre. Følg med når de gyldne og faste, da er de ferdige, ca 10-12 minutter.
Mens gulrotbollene står i ovnen visper du sammen sesamsausen, og kutter opp friske grønnsaker. For eksempel avocado, cherrytomater, agurk og oliven er kjempegodt ved siden av.
Les intervju med Mia Frogner om kokeboken «Grønn Bonanza»