Dessverre er gamalost nærmest blitt et skjellsord. Men i vår tid er ikke den gamle osten så gammel som det brune og kornete utseendet skulle tilsi.
Fakta: Gamalost
Særpreget og gammel norsk ost.
Laget av skummet surmelk som modnes med muggtypen Mucor mucedo.
Har én prosent fett og 50 prosent protein.
Det er kun Tine Meierier i Vik i Sogn som lager gamalost i dag, etter en oppskrift utviklet av Brita Ligtvor på begynnelsen av 1900-tallet. Totalt lages det 150–200 tonn i året.
I pinsen arrangeres det hvert år gamalostfestival i Vik.
Navnet har den nok fått fordi den er en av våre eldste oster, som er blitt laget rundt om i landet siden vikingtiden. Tidligere ble den laget på stølene, i en omfattende prosess der budeiene først måtte lage surmelk av den ferske melken. Deretter ble osten – som ofte veide opp mot ti kilo – pakket inn i mose og bark, for så å bli lagret i påvente av muggangrep. Når muggen var kommet, ble osten gnidd og snudd hver dag. I dag er prosessen mye enklere, ettersom muggen blir tilsatt – så dagens gamalost er stort sett bare to uker gammel når den er ferdig modnet.
Smaksmessig er gamalost en krevende sak. Mager, fast og kornete med en kraftig, salt og nærmest bitter smak. Å finne passende drikke er ikke lett, men det belgiske ølet gueuze fungerer forbløffende godt. Gueuze er brygget ved hjelp av villgjær, som sammen med ulike bakterier gir et øl med lavere pH enn normalt, og dermed en høyere friskhet og syre. Det syrlige ølet frisker opp osten, og de to harmonerer såpass godt at de lager en ny smak av tørket frukt. En himmelsk kombinasjon av mat og drikke.(Vilkår)
Fakta: Boon Mariage Perfait Gueuze
88 poeng
Floral duft med hint av korn, med innslag av gjær og krydder. Syrlig og tørr på smak, med en pen fylde og en syrlig, tørr og vinøs utgang. Svak bitterhet.
Brouwerij Boon, Belgia
64,90 kroner, 1832002, 330 ml, basiskategori 3, Brewery International