Før var det nærmest umulig å få tak i den tradisjonsrike burgunderosten citeaux utenfor den franske vinregionen – den var så populær at osten ikke fikk forlatt hjemmet før den var utsolgt. Men så gikk kvaliteten ned, angivelig da to av de dyktigste munkene forlot Citeaux-klosteret til fordel for Munkeby utenfor Trondheim. Om det er grunnen til at osten nå er å finne i velassorterte norske ostedisker, vites ikke, men det gjør det betydelig enklere å bli kjent med denne vidunderlige osten.
Fakta: Citeaux
Fransk kumelksost fra rasen montbéliarde
Presses i 20 timer før den lagres i to–tre uker og vaskes i saltlake annenhver dag.
Veier rundt 700 gram, har en diameter på 18 centimeter og en høyde på fire.
Hverken trenger eller tåler ytterligere lagring godt, og kan med fordel spises innen en uke eller to.
Citeaux-klosteret ligger ikke langt fra vinlandsbyen Nuits-Saint-Georges og ble etablert i 1098. I dag livnærer rundt 35 munker seg av osteproduksjonen fra den fete melken som deres Montbéliarde-kuer gir. Osten smaker best på sensommeren og utover høsten, og da gjerne sammen med en av Burgunds store hvite viner fra landsbyen Meursault. De er laget av druen chardonnay, som gir vinen et distinkt preg av dens steinete voksested. Kombinert med fransk eik gir det vinen en nøttaktig karakter. Sammen med den milde og lett kremete osten gir denne vinen en smaksopplevelse man sent glemmer. Skulle man ikke få tak i Montilles utgave fra 2013, finnes det en rekke andre viner fra Meursault på Polet. (Vilkår)
Navn: Meursault Casse-Tête 2013
Produsent: Deux Montille , Burgund , Frankrike
Pris: 529,90 Varenummer: 5047101 Utenfor sortiment, Importør: Moestue Grape Selections AS
Dufter av flint og stein med hint av tre og gule epler samt toast. Nydelig mineralsk og bløt lett moden frukt på smak med et balansert tre. Perfekt nå. MB