Det finnes knapt nok en mer klassisk ost og vin-kombinasjon enn roquefort og sauternes. Dette salte og søte ekteskapet mellom to kulinariske berømtheter har fascinert helt siden middelalderen da Karl den store proklamerte sin kjærlighet til roquefort.
Osten er likevel mye eldre; den nevnes allerede før Pompeiis undergang i 79 e.Kr. av Plinius den eldre, som kunne fortelle at romerne elsket den franske osten.
Vandrehistorien som forteller om roqueforts opprinnelse handler om en gjeter som glemte osten da han søkte ly for regnet i et grotte i landsbyen Roquefort-sur-Soulzon. Da han kom tilbake for å hente den, var den dekket av muggsoppen roqueforti penicillium.
Fakta: Roquefort
Osten er sylinderformet og dobbelt så bred som den er høy. Diameter: 20 centimeter.
Vekten varierer mellom 2,5 og 3 kilo.
Roquefort er laget av fåremelk fra rasen lacaune og har en fettprosent på 52.
Den var den første osten som fikk klassifikasjonen AOC i Frankrike i 1921.
Jo yngre osten er, desto hvitere er den; med alder blir den mer elfenbensfarget og med mer blåskimmel.
Nå er det lovpålagt å lagre roquefort i kalksteinsgrottene som har en lagringskapasitet på ti dekar, selv om man kan lage osten i seks distrikt i Sør-Frankrike.
Den salte og noe skarpe roquefort fungerer best sammen med en dessertvin laget av druer angrepet av edelråte – og da gjerne en fra Sauternes i Bordeaux, som gjennom mange år er blitt en klassisk kombinasjon. En rik og søt sauternes gir et løft til den salte og fete osten, og sammen er de en perfekt avslutning på måltidet. Får man tak i en moden sauternes som Château Suduiraut fra 1989, blir opplevelsen bare enda bedre. (Vilkår)