Osten Livarot kommer fra landsbyen av samme navn midt i calvadosområdet Pays d’Auge. Melken kommer fra normandiekuene, og det var munkene på klostrene i området som begynte å lage osten som senere fikk kallenavnet obersten – på grunn av stripene med siv som ble brukt til å knyte den opp slik at den beholder sin runde form. I 1877 var det hele 4,5 millioner oster til modning hos rundt 200 produsenter.
Fakta: Livarot
Halvfast ost laget av kumelk.
Diameter på 12 cm og høyde på 4-5 cm.
Livarot veier rundt 450 gram.
Fås i pasteurisert og upasteurisert utgave.
Den får sin brunlige farge fra plantefargestoffet annatto som den vaskes med under lagringen.
Osten fikk AOC-status i 1975.
Den lagres i rundt fire uker, mens den vaskes jevnlig. Stort sett er den ferdig modnet når den kjøpes, og holder ikke lenge etter den er åpnet. Så spis den innen en uke, før den begynner å smake ammoniakk.
Serie: Vinanmelder Merete Bø anbefaler viner til ost
Livarot er en salt og smaksrik ost som man kan finne i mange modningsgrader. En kraftig og rik hvit burgunder, gjerne i en varm årgang, er det perfekte selskap. En meursault fra landsbyen med samme navn har karakter nok, hvor frukten og mineraliteten er nydelig til den salte og smaksrike osten. Den er laget av druen chardonnay og lagret på franske eikefat, og har i tillegg til en ren og fin syre en toastpreget og bløt mineralsk karakter. Denne kombinasjonen gir en nøttepreget og vidunderlig ettersmak.(Vilkår)
Navn: Roche de Bellene Meursault Vieilles Vignes 2013
Produsent: Maison Roche de Bellene , Burgund , Frankrike
Pris: 399,90 Varenummer: 3789301 Bestillingsutvalget, tilgjengelig i annen årgang, Importør: Winetailor as
Flint og nøtter med sitrus og tre på duft. Bløt og mineralsk frukt på smak med en balansert frisk syre og en lang tørr finish. Klassisk og flott meursault. MB